Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, έβαλαν οι δυο ταυτόχρονες παραιτήσεις, του γ.γ. του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παν. Κοντολέοντος  που αποδείχθηκαν μια καλή αφορμή για σκληρή  αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Στη λογική ότι η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει ή να φοβηθεί κάτι σε αυτή την υπόθεση, ο Γιάννης Οικονόμου με δήλωση του  απάντησε θετικά  στο αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για  σύσταση Εξεταστικής επιτροπής της Βουλής προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν πολιτικές  ευθύνες  αναφορικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου.

Του Κώστα Πασίση

Προηγουμένως ο Νίκος Ανδρουλάκης διαβλέποντας πολιτικά οφέλη για το ΠΑΣΟΚ από το συγκεκριμένο θέμα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του.

«Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι σχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο ναδίρ, με κλειστούς  τους δίαυλους επικοινωνίας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής…

Αυτό προκύπτει από  τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος ανέφερε σχετικά.

«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί».

Την ίδια στιγμή στη Χαρ. Τρικούπη  τονίζουν ότι θα πάνε αυτή την υπόθεση μέχρι τέλους και εκτιμούν ότι είμαστε στην αρχή της ιστορίας.

Επίσης δεν αποκλείουν οι αποκαλύψεις που θα προκύψουν να οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις και να επισπεύσουν τις εκλογές.

Ένα σενάριο που το Μαξίμου διαψεύδει με κατηγορηματικότητα, υπογραμμίζοντας ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν στο τέλος της 4ετιας.

Ως …μάννα εξ ουρανού είδαν στην Κουμουνδούρου την παραίτηση των δυο υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «οι παραιτήσεις αποτελούν ομολογία ενοχής. Δεν αναιρούν τις ευθύνες Μητσοτάκη, αντίθετα τις επιβεβαιώνουν».

Σε σύσκεψη που έγινε χθες το απόγευμα στην Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να υποστηρίζει το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, προσβλέποντας σε ένα άτυπο αντικυβερνητικό μέτωπο, με δεδομένο και τη στάση των υπόλοιπων κόμματων.

 

Δυο παραιτήσεις σε σκηνικό μυστηρίου

Τις τελευταίες πάντως ημέρες γύρω  από το «predator», κοριός υψηλής τεχνολογίας, στήθηκε ένα απίστευτο σκηνικό μυστηρίου που θυμίζει  χολιγουντιανή ταινία κατασκοπείας, με κυβερνητικούς πράκτορες, ύποπτες εταιρείες και  παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων…

Από την αρχή αυτής της ιστορίας στόχος ήταν το Μάξιμου και ο Πρωθυπουργός οποίος στοχοποιήθηκε μέσω του στενού  συνεργάτη του ο οποίος εμφανίζεται στο «σενάριο» να εμπλέκεται σε απαράδεκτες μεθοδεύσεις.

Υπό την πίεση αυτή ο κ. Δημητριάδης σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη  υπέβαλε την παραίτηση του για λόγους ευθιξίας.

Ο κ. Δημητριάδης ήταν ο εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, εξού και η μεγάλη πολιτική «σκόνη» που σηκώθηκε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η παραίτηση έγινε προκειμένου να σταματήσει  να γίνεται «σπέκουλα από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους».

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν δημοσιεύματα  που συνέδεαν τον κ. Δημητριάδη με εταιρεία, η οποία πουλάει το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator

Το Μαξίμου πάντως αποσυνδέει την εν λόγω παραίτηση με την παρακολούθηση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη και καλύπτει πολιτικά τον στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας . Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι «ηλεκτρικές καρέκλες» για αυτό και η παραμονή σε αυτές πχ στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Αντικαταστάτης του Γρηγ. Δημητριάδη ορίστηκε  ο Γιάννης Μπρατάκος, γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Διαφορετική περίπτωση είναι η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ   καθώς υπήρξε νόμιμη παρακολούθηση, για την οποία όμως δεν ενημερώθηκε το Μαξίμου.

Νέος διοικητής  ορίστηκε ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης ο οποίος θα ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη για το πως προέκυψε η εισαγγελική άδεια για παρακολούθηση του, σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου.

Όπως επισημαίνεται  ο  Πρωθυπουργός ενημερώθηκε μόλις την Πέμπτη παρότι το θέμα έπαιζε στα μέσα ενημέρωσης τις προηγούμενες ημέρες. Και αμέσως ζήτησε  την παραίτηση του Διοικητή της ΕΥΠ.