Το 6ο δημοτικό σχολείο Τρικάλων γίνεται το πρώτο δημόσιο σχολικό ίδρυμα στην Ελλάδα στο οποίο οι μαθητές του μπορούν να προμηθεύονται βιολογικά προϊόντα από το κυλικείο του.

«Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Να ανέβει ο πήχης της διατροφικής αξίας» υποστηρίζει στη LiFO ο Άκης Αναστασίου, αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Τρικκαίων.

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα «BioCanteens sustainable school meals for green and healthy localfood systems» της URBACT, το οποίο χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνολικά συμμετέχουν επτά χώρες με τα Τρίκαλα εκπροσωπούν την Ελλάδα.

 

Η ιδέα ξεκίνησε το 1998 από τη γαλλική πόλη, πληθυσμού μόλις 10.000 χιλιάδων κατοίκων, Mouans Sartoux, ο δήμος της οποίας αγόρασε και μίσθωσε 40 στρέμματα γης από ντόπιους αγρότες και εκεί καλλιέργησε βιολογικά οπωροκηπευτικά και φρούτα για να προμηθεύει τα σχολεία της περιοχής, φτάνοντας στο σημείο από εκείνα τα χωράφια να καλύπτει το 80% των αναγκών των τοπικών σχολικών μονάδων – περίπου 1.000 γεύματα τη μέρα.