Η εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ επανέφερε το Βερολίνο στην αγκαλιά της Ουάσιγκτον, δυναμιτίζοντας τα σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν για χειραφέτηση της Ευρώπης από την αμερικανική αμυντική “προστασία”, ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

Η διάσταση απόψεων σε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα προκάλεσε ήδη τις πρώτες αψιμαχίες ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και την Γερμανίδα υπουργό Αμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι τη στρατιωτική και γεωπολιτική επέκταση του Παρισιού στη Μεσόγειο.

“Η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να φροντίσει για την ασφάλειά της χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ τις επόμενες δεκαετίες”, ξεκαθάρισε η πρώην πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος σε τελετή ορκωμοσίας αξιωματικών της Μπούντεσβερ (γερμανικός στρατός) στο Βερολίνο.

Ηταν μια ευθεία και απερίφραστη αντίκρουση του δόγματος για ανεξάρτητη αμυντική στρατηγική της Ευρώπης, που ξεδίπλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στη γεωπολιτική επιθεώρηση Le Grand Continent. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ο Μακρόν τόνισε πως οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τους Ευρωπαίους μόνο αν οι τελευταίοι αναλάβουν με κυριαρχικό τρόπο την εθνική τους άμυνα.

Χωρίς να μασάει τα λόγια της η ΑΚΚ αποδόμησε εκ βάθρων αυτό το σκεπτικό: “Η ιδέα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης ξεπερνάει τα όρια, εφόσον τρέφει την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία μας χωρίς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ”. Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας εκτίμησε ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για να οικοδομήσει η Ευρώπη έναν δικό της συμβατικό και πυρηνικό μηχανισμό αποτροπής, υποσχόμενη περισσότερες γερμανικές δαπάνες για την άμυνα.

Προδιαθέτοντας για σκληρό ροκ στο αυριανό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε., η ΑΚΚ τόνισε πως οι ΗΠΑ προμηθεύουν σχεδόν το 100% της πυραυλικής και πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ- παραλείποντας βέβαια να σημειώσει ότι Γαλλία και Βρετανία διαθέτουν δικά τους πυρηνικά οπλοστάσια, ως νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Να σημειωθεί ότι η Καρενμπάουερ είχε υπερασπιστεί το ΝΑΤΟ και πέρυσι το Νοέμβριο, όταν ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε τη Συμμαχία “κλινικά νεκρή”.