Στη δομή προσωρινής υποδοχής προσφύγων στα Διαβατά  μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Αριστοτέλους.
Οι πρόσφυγες, που φτάνουν στην Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, με τη βοήθεια διακινητών φτάνουν στη Θεσσαλονίκη, όπου αναζητούν προσωρινή φιλοξενία.

Ωστόσο, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έξω από την πλατεία Αριστοτέλους, όπου βρίσκεται το Αστυνομικό Τμήμα είναι τεράστιο, καθώς οι πρόσφυγες παραμένουν στο σημείο, αναμένοντας να συλληφθούν για να λάβουν το υπηρεσιακό σημείωμα εξάμηνης διαμονής.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό συντονιστή του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, Νίκο Ράγκο, οι πρόσφυγες θα ξεκινήσουν να μεταφέρονται μετά τις 3 το μεσημέρι στα Διαβατά.

«Εκεί θα μείνουν προσωρινά σε ένα φυλασσόμενο από την αστυνομία κτίριο μέχρι να προχωρήσει η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους», εξήγησε ο κ. Ράγκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ., προσθέτοντας ότι οι πρόσφυγες συνοδεία αστυνομικών, θα πηγαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής.

Δεκάδες άτομα κοιμούνται έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

Όπως λένε χαρακτηριστικά δεν έχουν έγγραφα παραμονής στη χώρα και περιμένουν η αστυνομία να προχωρήσει στη σύλληψη τους ώστε να τους δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα για να ξεκινήσει η διαδικασία αίτησης ασύλου.

Στην πλειοψηφία τους οι πιο πολλοί είναι πρόσφυγες από το Ιράκ.

Είναι χαρακτηριστικό πως μια οικογένεια προσφύγων από το Ιράκ μόλις έφτασε στη Θεσσαλονίκη περνώντας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω του Έβρου.

Οι περισσότεροι σε μικρές ομάδες των δύο με τριών ατόμων έχουν κάτσει στα παρτέρια με το γκαζόν και περιμένουν να δουν τι θα γίνει με την περίπτωση τους.

Όπως λένε χαρακτηριστικά δεν έχουν έγγραφα παραμονής στη χώρα, ενώ δεν γνωρίζουν ούτε που μπορούν να κοιμηθούν, ούτε που να φάνε.

Οι αστυνομικοί του ΑΤ δεν μπορούν να προβούν σε κάποια ενέργεια, καθώς για την περίπτωση τους πρέπει να επιληφθεί η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.