Περίπου 400.000 θα είναι οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, μέσω της οποίας θα διατεθούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, που θα πρέπει να δηλώσουν οι επιχειρήσεις μέχρι και τις 15 του μήνα, θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι ενισχύσεις θα πιστωθούν μέχρι και το τέλος του μήνα.

«Ο προϋπολογισμός θα είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ και από αυτό αναμένουμε να ενισχυθούν περίπου 400.000 επιχειρήσεις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες», είπε ο κ Σταϊκούρας. Επανέλαβε μάλιστα ότι μετά την επιστρεπτέα 5 θα υπάρξει και νέος κύκλος τον Μάρτιο, ο οποίος θα καλύπτει την απώλεια του τζίρου για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Σχετικά με τη συζήτηση να γίνει μη επιστρεπτέο το 50% της ενίσχυσης για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, παρέπεμψε τη συζήτηση για το 2022, όταν θα αρχίζουν να αποπληρώνονται ενισχύσεις. «Οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τις οικονομικές συνθήκες που θα επικρατούν τότε για όσους πήραν την ενίσχυση», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι την άλλη εβδομάδα θα πιστωθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων με μειωμένα ενοίκια η επιστροφή του 50% της απώλειας εισοδήματος από τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια για τον Νοέμβριο. Διευκρίνισε επίσης ότι τώρα συγκεντρώνονται τα στοιχεία ώστε να πληρωθούν το 50% της απώλειας εισοδήματος οι ιδιοκτήτες και για τον Δεκέμβριο.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο και για τα μισθώματα Ιανουαρίου ώστε να πληρωθεί εντός του μήνα και η επιστροφή του 80% του ενοικίου για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν θα εισπράξουν ενοίκιο για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή.

«Ανάχωμα»

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στον τζίρο των εορτών και το μέτρο του click away, το οποίο όπως είπε μπορεί να μην αναπλήρωσε πλήρως των τζίρο των επιχειρήσεων αλλά περιόρισε την πτώση του από το 59%, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, στο 40%.

Τόνισε ότι η απόφαση να ανοίξουν βιβλιοπωλεία και καταστήματα παιχνιδιών αύξησε σημαντικά τον τζίρο τους .Τόνισε επίσης ότι κατά την περίοδο των εορτών αυξήθηκαν σημαντικά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν κλάδοι όπως π.χ. η εστίαση (με εξαίρεση τα καταστήματα γρήγορου φαγητού) αλλά και τα καταστήματα ενδυμάτων τα οποία υπέστησαν σοβαρό πλήγμα λόγω της πανδημίας.

Αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι θα συνεχίζουν να στηρίζονται για όσο χρειαστεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά. «Εχουμε τα πολεμοφόδια να συνεχίζουμε να στηρίζουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για όσο χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι ήδη το 2020 οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ, του εγγυοδοτικού μηχανισμού και της επιστρεπτέας προκαταβολής με 12,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 5,6 δισ. ευρώ προήλθαν μόνο από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Μαζί με 1,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να δοθεί από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, για την οποία «τρέχει» ήδη η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, η συνολική ενίσχυση από το μέτρο ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ.

Εκτίμησε ότι οι επόμενοι δυο-τρεις μήνες θα είναι δύσκολοι, με την οικονομία να επανέρχεται σταδιακά με αργούς ρυθμούς σε ομαλή λειτουργία, ενώ εκτίμησε ότι η πλήρης επαναλειτουργία θα πρέπει να αναμένεται μετά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου.

Τόνισε, πάντως, ότι με τη σταδιακή επάνοδο της ομαλής της λειτουργίας θα πρέπει να περιμένουμε μια καταναλωτική έκρηξη. Οπως είπε, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ μέχρι τώρα παρατηρείται μια προληπτική αποταμίευση σε νοικοκυριά λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία. «Μόλις όμως οι συνθήκες ομαλοποιηθούν θα πρέπει να περιμένουμε μια έκρηξη κατανάλωσης», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο του 2020, είπε ότι ένα πρώτο δείγμα για το πώς πήγε η ύφεση θα έχουμε σε δυο-τρεις μήνες, αλλά και τότε τα στοιχεία θα είναι προσωρινά.