Μετά τη μεγάλη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και σχεδόν δύο χρόνια μάχης εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού, η Ελλάδα είναι έτοιμη για ένα μεγάλο άλμα.

Τη διετία 2020-2021, παρά την πρωτοφανή αβεβαιότητα της πανδημίας, η Ελλάδα τα κατάφερε να σταθεί όρθια διότι αποκατέστησε την εμπιστοσύνη. Ενα πολύτιμο άυλο κεφάλαιο, που μετουσιώνεται σε έμπρακτη οικονομική στήριξη των νοικοκυριών, των εργαζομένων και του επιχειρηματικού κόσμου. Ο,τι είπαμε το κάναμε, από τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων φιλικών προς τις επενδύσεις και τον έλεγχο των συνόρων μας. Με την παρακαταθήκη της εμπιστοσύνης, το 2022 αποτελεί στέρεα «γέφυρα» μετάβασης από μία ταχύτατη ανάκαμψη σε μία υψηλή διατηρήσιμη ανάπτυξη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε πραγματικά να κάνουμε ένα αναπτυξιακό και θεσμικό άλμα για την Αυτοδιοίκηση.

Στο αναπτυξιακό επίπεδο και στο σκέλος της τακτικής χρηματοδότησης, το 2022 θα είναι έτος αναμόρφωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Σκοπός μας είναι να άρουμε τις τυχόν δυσλειτουργίες, να εξασφαλίσουμε μια πιο δίκαιη κατανομή και, ταυτόχρονα, να αυξήσουμε το ποσό για τους ΚΑΠ, έτσι ώστε να αρχίσει σταδιακά να αντιστρέφεται η πορεία συρρίκνωσης των τελευταίων ετών. Συνολικά εκτιμώ ότι οι ΚΑΠ μπορεί να αυξηθούν κατά περίπου 15% και, έτσι, πέραν της ενίσχυσης των πόρων, να απορροφηθούν, χωρίς αναταράξεις μεταξύ αστικών και περιφερειακών δήμων, οι όποιες αναπροσαρμογές κριτηρίων συναποφασισθούν στην κατανομή τους. Παράλληλα, σε συνεννόηση επίσης με το οικονομικό επιτελείο, εξετάζουμε αφενός τη μείωση του επιτοκίου στα δάνεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αφετέρου τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού είσπραξης των οφειλών προς τους δήμους.

Στο σκέλος των χρηματοδοτικών εργαλείων για τους ΟΤΑ, οικονομική δύναμη πυρός του υπουργείου Εσωτερικών είναι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπου εντάσσουμε συνεχώς νέα έργα που συμβάλλουν στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Το πρόγραμμα αυτό, με τις διαδοχικές αυξήσεις που επιφέραμε, έχει πλέον ονομαστικό προϋπολογισμό 3,45 δισ. ευρώ για εντάξεις έργων. Παράλληλα, με τις συνέργειες που προωθούνται με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, μεταφέρουμε από το «Αντώνης Τρίτσης» έργα ύδρευσης ύψους 222 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ, ενώ δρομολογούμε την έκδοση νέας πρόσκλησης, ύψους 225 εκατ. ευρώ, για έργα οδοποιίας, με έμφαση στην οδική ασφάλεια. Η πρόκληση για τους επόμενους μήνες είναι πώς θα αξιοποιήσουμε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε, μέσα στην περίοδο 2022-2023, οι πολίτες να μπορέσουν να δουν την καθημερινότητά τους να βελτιώνεται μέσα από παραδοσιακά έργα υποδομών, αλλά και σύγχρονα έργα, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι «έξυπνες πόλεις», τα έργα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων, ηλεκτροκίνησης, καθώς και χρήσης φωτοβολταϊκών συστημάτων και άλλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δηλαδή έργα που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θωρακίζουν τη χώρα από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Θεσμικό πεδίο

Στο θεσμικό πεδίο, μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου που επαναφέρει την κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ, προωθούμε το επόμενο διάστημα τη μεγάλη μεταρρύθμιση της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, με στόχο το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της λογοδοσίας.

Συμπερασματικά, η Αυτοδιοίκηση, ο πολιτικός θεσμός εγγύτερα στον πολίτη, θέλουμε να λειτουργεί ως ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Και για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, της δείχνουμε εμπιστοσύνη και της δίνουμε τους πόρους και τις αρμοδιότητες να τα καταφέρει.