Τη στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των ρύπων μεθανίου, ανέλυσε από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP26, στη Γλασκώβη, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, ως αρμόδια εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όπως έγινε γνωστό οι ρύποι του μεθανίου θα καταγράφονται πλέον σε ενιαία βάση δεδομένων, καθώς στην εκδήλωση «Εnergy day» της Κομισιόν, ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ προσχωρούν στο Διεθνές Παρατηρητήριο για το μεθάνιο (International Methane Emissions Observatory).

Στην εισήγησή της στην ίδια εκδήλωση, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ επισήμανε ότι «έγιναν βήματα προόδου, καθώς ΕΕ και ΗΠΑ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με τη σύναψη συμφωνίας που αναμένεται να έχει ισχυρό βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη». Ωστόσο, η κ. Σπυράκη κατέστησε σαφές ότι «το νούμερο ένα ζήτημα αναφορικά με τη συμφωνία, είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης των ισχυρών χωρών που συγκαταλέγονται στους βασικούς ρυπαντές ανάμεσά τους η Ρωσία, η Κίνα και η Αυστραλία, να συμμετάσχουν και η έλλειψη δεδομένων που σχετίζεται με την απροθυμία τους».

Κατά την ομιλία της στην COP26 η κ. Σπυράκη υποστήριξε, ότι «η ανάληψη δράσης για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου, είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς αποτελεί τον ταχύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μπορούμε να τα καταφέρουμε να μειώσουμε τους ρύπους μεθανίου με στοχευμένα τεχνικά μέτρα που ήδη είναι διαθέσιμα και αυτό αποτελεί χρέος που έχουμε για τα παιδιά μας. Ένα υποχρεωτικό σύστημα μέτρησης-αναφοράς και επαλήθευσης (ΜRV) δεδομένων αναφορικά με το μεθάνιο θα βελτίωνε την υποχρεωτική αναφορά των εν λόγω δεδομένων από τα κράτη-μέλη στη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή(UNFCCC).

Επιπλέον, ένα ισχυρό πρόγραμμα ανίχνευσης διαρροών (LDAR) μεθανίου αποτελεί κρίσιμο δεδομένο της Στρατηγικής της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου και την επίτευξη των στόχων για το κλίμα και το περιβάλλον». Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου εκπομπών μεθανίου, καθώς θα παρακολουθεί τις καταγραφές ((ΜRV) και θα ελέγχει τις διαρροές (LDAR)».