Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα διαπιστώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, από τις επαφές ξένων επιχειρηματικών που θέλουν να μάθουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης. Μεταφέροντας την εμπειρία του από τηλεδιάσκεψη που είχε μόνο με Γάλλους επιχειρηματίες, είπε ότι συνάντησε μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις και στη χώρα μας το επόμενο διάστημα, σε όλους τους τομείς.

Τόνισε επίσης ότι, παρά τις δυσκολίες που περνάει αυτήν την περίοδο η χώρα, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης δίνουν τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές. Θύμισε ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της οικονομίας, που εστάλη στις Βρυξέλλες τη Μεγάλη Πέμπτη, η Ελλάδα αναμένεται να έχει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 4% του ΑΕΠ για την περίοδο 2021-2024, η οποία -όπως είπε- μπορεί να αποδειχθεί συντηρητική συν το χρόνο αφού υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

Τόνισε πάντως ότι εκτός από τα 60 δισ. που αναμένεται να κινητοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα υλοποιηθεί και ένα μεγάλο κομμάτι θεσμικών παρεμβάσεων που εκκρεμούν επί χρόνια, επηρεάζοντας και την οικονομία. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, οι οποίες αναγκάζονται να σταματήσουν την εργασία τους μόλις αποκτήσουν παιδί. Με στόχο να βοηθηθούν οι νέες μητέρες τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί τη δημιουργία παιδικών σταθμών μέσα στους χώρους δουλειάς.

Αναφερόμενος στη χθεσινή έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου, που οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ, μίλησε για καλή εξέλιξη και επεσήμανε ότι σε αυτά τα θετικά νέα πρέπει να προστεθούν η πορεία του δεκαετούς ομόλογου, που η απόδοσή του έχει πέσει από το περίπου 3,5% ένα χρόνο πριν στο 0,9%, αλλά και οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, όπως αυτή του οίκου Standard & Poor’s πριν από περίπου 10 ημέρες, που έγινε εν μέσω πανδημίας.

Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε χθεσινές του δηλώσεις τόνισε ότι η προχθεσινή έκδοση του 5ετούς ομολόγου έκανε άλλο ένα ρεκόρ σε ό,τι αφορά τα επιτόκια (έφτασε στο 0,17%) ενώ μηδένισε και το κουπόνι του. Με άλλα λόγια το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα χρειαστεί να πληρώνει τοκομερίδια στους κατόχους ομολόγων μέχρι και τη λήξη του ομολόγου το 2026. Τόνισε πάντως ότι η θετική εικόνα της Ελλάδας προς τις αγορές φαίνεται και από την έκδοση τρίμηνων ομολόγων, τα οποία διατέθηκαν με επιτόκιο -0,40%.

Ο υπουργός Οικονομικών απέδωσε την επιτυχία των ελληνικών τίτλων όχι μόνο την ευνοϊκή συγκυρία εντός Ε.Ε. και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ (PEPP), αλλά και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.