Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσουν πίσω ένα μέρος της ανάπτυξης, εφόσον επενδυθούν σωστά, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ σημειώνει με έμφαση ότι «το ‘Ελλάδα 2.0’ είναι ένα πρόγραμμα αυστηρά επενδυτικό».

Αναφερόμενος στο 2022, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι «υπάρχουν προβλήματα που είναι σε εξέλιξη, όπως η ακρίβεια και η πανδημία, και σημαντικά ποσά στο αποθεματικό του επόμενου προϋπολογισμού, είναι προφανές ότι θα υπάρχουν και μέτρα που ακόμη δεν γνωρίζουμε και θα εξειδικευτούν στη διάρκεια του επόμενου έτους».

Για το κόστος των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως «η πανδημία μας κόστισε 40 δισ. ευρώ, αλλά είχαμε και το πλεονέκτημα ότι κερδίσαμε ένα μεγάλο ποσό από Ευρωπαϊκούς πόρους, το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν στην Ευρώπη, από επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, που μας καλύπτουν περίπου τη μισή από αυτή τη ζημιά».

«Έχουμε θέσει τις βάσεις για μία πολύ ταχύτερη αναπτυξιακή διαδικασία, που θα αποκαταστήσει στη διάρκεια των επόμενων 5-10 ετών τη ζημιά, την οποία μας έκανε η πανδημία, από πλευράς επιβάρυνσης του δημοσίου χρέους», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Το Ταμείο έχει ένα κομμάτι που αφορά σε δημόσια έργα και ένα άλλο κομμάτι για κοινωνικές υποδομές. Είναι προφανές, ότι τα δημόσια έργα αφορούν πλήθος κόσμου. Για παράδειγμα ένας δρόμος όποιον μπαίνει σε αυτόν, ένα έργο ύδρευσης όσους πίνουν νερό στην περιοχή, ένα έργο αναδάσωσης, μία κοινωνική υποδομή, ένα σύγχρονο νοσοκομείο, μία ψηφιακή τάξη, αφορά τους πάντες», είπε.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι τα χρήματα θα διανεμηθούν σε «λίγους», ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε πως υπάρχει σχέδιο για τη στήριξη των ευάλωτων, ενώ δήλωσε πως «περίπου 1,5 δισ. ευρώ πηγαίνει, σχεδόν αποκλειστικά, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν διάθεση να επενδύσουν».

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του Προϋπολογισμού του 2022 για την Υγεία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «το 2022 προβλέπουμε μεγαλύτερες δαπάνες (4,657 δισ. ευρώ) από την πρόβλεψη του 2021 και πολύ μεγαλύτερες δαπάνες, από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, στον τελευταίο δικό του προϋπολογισμό, του 2019 (3,884 δισ. ευρώ πρόβλεψη και 4,041 δισ. ευρώ εκτίμηση)».

«Παράλληλα, έχουμε ένα πολύ μεγάλο αποθεματικό, από το οποίο θα καλυφθούν οι δαπάνες Covid που θα προκύψουν. Πόσες ακριβώς θα είναι αυτές, δεν μπορώ να σας το πω, διότι εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας, που έχει ακόμη σοβαρές αβεβαιότητες, δεδομένου ότι έχουμε και την Όμικρον, που ακόμη δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα επηρεάσει», είπε κλείνοντας.