«Έχουμε μπροστά μας 6 δύσκολους μήνες και υγειονομικά και οικονομικά. Θα περάσουν όμως. Η κυβέρνηση έχει κρατήσει τους πόρους, θα βοηθήσει την οικονομία, όπου και όσο χρειάζεται», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και τόνισε ότι είναι ώρα σύνεσης και σωφροσύνης, ώστε «να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη».

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι οι δημόσιες δαπάνες, στον κρατικό προϋπολογισμό, ξεπέρασαν φέτος τα 70 δισ. ευρώ. «Αυτό είναι έλλειμμα. Αυτό το δανειζόμαστε από το μέλλον. Και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να το δανειστούμε από μελλοντική ανάπτυξη και ανάκαμψη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και εκτίμησε ότι θα βγούμε από αυτή την κρίση μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Πρόβα ενόψει της επικείμενης συζήτησης του προϋπολογισμού, αποτέλεσε η σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια για την κύρωση του Απολογισμού και του Ισολογισμού του κράτους Οικονομικού Έτους 2018.

Όπως ήταν αναμενόμενο μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησε η σημερινή οικονομική κατάσταση και οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.

«Περνάμε τη μεγαλύτερη ύφεση, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παγκόσμια ύφεση με εξωγενή αιτία. Και περνάμε και τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση του τελευταίου αιώνα. Η Ελλάδα, σε αυτές τις δύο κρίσεις, μπήκε κατεξοχήν ευάλωτη. Κάποιοι λόγοι είναι ανεξάρτητοι από τη θέλησή μας. Για παράδειγμα, έχουμε έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως όταν ο κορονοϊός αυξάνεται βίαια, λόγω του ότι πλήττει περισσότερο τους ηλικιωμένους, τότε και η Ελλάδα πλήττεται δυσανάλογα σε σχέση με άλλες χώρες», είπε ο κ. Σκυλακάκης και υπογράμμισε ότι και στην οικονομία «η χώρα ήταν και είναι ευάλωτη, σε μια τέτοια παγκόσμια κρίση».

Ακόμα δεν έχει τελειώσει καλά-καλά η προηγούμενη κρίση, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη και τις λιγότερες επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη, παρέλαβε ανάπτυξη χαμηλότερη από αυτή που είχε υπολογιστεί και παρέλαβε μια χώρα με υπερπλεονάσματα αντί για ορθολογική οικονομική πολιτική.

«Άκουσα πολλούς να λένε, γιατί δεν ξοδεύουμε τα περισσότερα. Κοιτάξτε, νομίζω θα αποκτήσω τον τίτλο του υπεύθυνου των δημοσιονομικών που έχει υπογράψει τις περισσότερες δαπάνες, στην ιστορία του ελληνικού κράτους και νομίζω ότι θα κρατώ αυτόν τον τίτλο, για αρκετά χρόνια ακόμη», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και υπογράμμισε ότι οι δημόσιες δαπάνες, στον κρατικό προϋπολογισμό, ξεπέρασαν φέτος τα 70 δισ. ευρώ. «Αυτό είναι έλλειμμα. Αυτό το δανειζόμαστε από το μέλλον. Και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να το δανειστούμε από μελλοντική ανάπτυξη και ανάκαμψη. Αν όμως ακολουθούσαμε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή κάποιων άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που ακράδαντα πιστεύουν ότι υπάρχει λεφτόδενδρο και βγάζει λεφτά, τότε θα μπαίναμε σε μια περιπέτεια αντίστοιχη με αυτή που περάσαμε τα τελευταία χρόνια», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε: «Θα βγούμε από αυτή την κρίση. Τώρα πια έχουμε την ασφάλεια ότι μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα βγούμε από αυτή την κρίση. Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα 100% αλλά οι πιθανότητες είναι συντριπτικές ότι θα βγούμε, σε εκείνο το σημείο, από την υγειονομική και την οικονομική κρίση».

Ο κ. Σκυλακάκης είπε εξάλλου ότι «η ανάκαμψη μπορεί και θα είναι δυναμική, οι ενδείξεις υπάρχουν» και πρόσθεσε: «Στην καρδιά της πανδημίας η MOODY’S μας αναβάθμισε. Στην καρδιά της πανδημίας ήρθαν μεγάλες εταιρείες, όπως η Microsoft και η Volkswagen, και αυτές που θα έρθουν θα είναι πολύ πολύ περισσότερες. Τα ομόλογα μας είναι στο 1%, αντί για 4% που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ. Με το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε τη μεγαλύτερη βοήθεια, από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, κατά κεφαλή, για να πετύχουμε αυτή την ανάκαμψη. Μπροστά μας έχουμε έξι δύσκολους μήνες. Θα είναι έξι δύσκολοι μήνες και υγειονομικά και θα χρειαστεί η ατομική ευθύνη, γιατί δεν υπάρχει καμία κοινωνία που να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς και την ατομική ευθύνη. Και η λειτουργία του κράτους στηρίζεται στην ατομική ευθύνη. Και οι δημόσιοι λειτουργοί έχουν ατομική ευθύνη. Και οι πολιτικοί πρέπει να έχουμε ατομική ευθύνη και οι πολίτες εκεί που μπορούν να έχουν ατομική ευθύνη. Δεν είναι κακή λέξη η ευθύνη. Δεν είναι κακή λέξη η προσπάθεια να συμμετέχεις θετικά και δημιουργικά σε ένα κοινωνικό σύνολο».

Σε ό,τι αφορά στην αποτύπωση των δημόσιων οικονομικών, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι σήμερα «τα μετράμε πολύ καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν για τις τρέχουσες δαπάνες, τις τρέχουσες υποχρεώσεις και έχουμε μια πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει και με μεγάλη ακρίβεια για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στις δαπάνες και τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης». Ανέφερε πάντως ότι υπάρχουν ακόμα αδυναμίες όπως είναι η έλλειψη μητρώου παγίων που να περιλαμβάνει με σαφήνεια ποια είναι η δημόσια περιουσία και πόσο αυτή αξίξει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διατύπωσε τη θέση πως «το να πάμε σε ισολογισμό του κράτους, δηλαδή της Γενικής Κυβέρνησης, θα είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία θα βοηθήσει το μέτρημα των δημόσιων οικονομικών». Στην κατεύθυνση αυτή, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία, ότι αυτή η μεταρρύθμιση έχει αρχίσει και το βασικό έργο για τη λογιστική μεταρρύθμιση δημοπρατείται τις επόμενες εβδομάδες και μέρος του θα ολοκληρωθεί έως το 2023.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε: «Κάνετε λάθη, λάθη σοβαρά, διότι πολύ απλά εδώ και οκτώ μήνες το μόνο “ΕΣΥ” που ενίσχυσε η Κυβέρνηση να σας πω ποιο είναι; Το “ΕΣΥ φταις” στον πολίτη. ΕΣΥ φταις! Ατομική ευθύνη. ΕΣΥ φταις! Το μόνο “ΕΣΥ”. Χαμογελάτε, κύριοι συνάδελφοι! Ναι, το μόνο “ΕΣΥ” που ενισχύσατε είναι το “εσύ φταις”, με ένα δάχτυλο να δείχνετε τον πολίτη ότι φταίει για όλα αυτός. Μιλάτε όλο για ατομική ευθύνη!». Ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρθηκε και στις συνέπειες του lockdown σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει σοβαρή μέριμνα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την αποτροπή λουκέτων. «Πρέπει η Κυβέρνηση να καταλάβει ότι μπορεί να σώσετε την οικονομία, αλλά δεν θα σώσετε τον Έλληνα από την πείνα, γιατί θα πεθάνουν οι Έλληνες από την πείνα τους επόμενους μήνες», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Τη συζήτηση αξιοποίησαν κόμματα και κυβέρνηση για να αναφερθούν στην οικονομική πολιτική σήμερα αλλά και στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης «άνοιξε» την ομιλία του, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

«Ο Οίκος MOODY’S ανακοίνωσε νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, η οποία σύμφωνα με την επιχειρηματολογία εδράζεται τόσο στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν μια βιώσιμη βελτίωση της ισχύος των θεσμών και έχουν επιφέρει ήδη απτή πρόοδο σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση και η καταπολέμηση της διαφθοράς, όσο και στο ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές, παρά τη βραχυπρόθεσμη αρνητική επίδραση της πανδημίας, ιδίως στον κλάδο του τουρισμού», είπε ο εισηγητής της ΝΔ για να παρατηρήσει ότι «οι διεθνείς αγορές πιστοποιούν πλέον σε κάθε ευκαιρία, ακόμη και σε εποχή πανδημίας, ότι εμπιστεύονται τη χώρα που με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο τιμόνι της προχωρά σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που θα μεγεθύνουν τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Αυτά, όπως τόνισε ο βουλευτής, την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας «παραμένει στο περιθώριο των εξελίξεων, έρμαιο των εσωκομματικών τριβών» και ενώ «συνεχίζει την επιλεκτική χρήση των στοιχείων».

Στον αντίποδα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα μεγάλη ύφεση με ευθύνη της κυβέρνησης και των μέτρων που έχει πάρει ή καλύτερα αυτών που δεν έχει πάρει όλο αυτό το διάστημα για την ενίσχυση της κοινωνίας» και αντέτεινε ότι «για τη Νέα Δημοκρατία η κοινωνία έπεται της οικονομίας ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει, αν αυτή γεννά κοινωνικές ανισότητες και αποκλεισμούς». Υπογράμμισε εξάλλου ότι την περίοδο 2010-2014 είχε επιλεγεί η εσωτερική υποτίμηση, με οριζόντιες παρεμβάσεις, επιφέροντας τεράστιο πλήγμα στη χώρα που απώλεσε μεγάλο μέρος του ΑΕΠ. «Αυτό προσπάθησε να αντιστρέψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε η κ. Παπανάτσιου.

Πυρά για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επεφύλασσε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης που παρατήρησε πως η απώλεια εισοδήματος την περίοδο 2015-2018 ξεπέρασε τα 55 δισ. ευρώ. «Στον ΣΥΡΙΖΑ αρέσκονται να θυμίζουν τα ταμειακά διαθέσιμα που άφησαν, αλλά παραλείπουν να αναφέρουν πώς τα μάζεψαν, αλλά και τι ζημιά προκάλεσε η πολιτική τους του 2015», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής σημειώνοντας πως η πλειονότητα των μέτρων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν φορολογικά. Όπως δε υπογράμμισε, και η σημερινή κυβέρνηση, η κυβέρνηση της ΝΔ βαδίζει στα ίδια χνάρια με τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως τώρα που τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών και εργαζομένων, αποδεικνύονται αποσπασματικά και ελλειμματικά. Την ίδια ώρα και στο ζήτημα της φορολογίας, τις υποχρεώσεις ΦΠΑ και τις ρυθμίσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ «κλωτσάει το ντενεκεδάκι πιο κάτω».

Για άγρια αντιλαϊκή πολιτική έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. «Η ουσία είναι ότι αυτή η αντιλαϊκή βάρβαρη πολιτική, που εκφράστηκε και αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται και με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Κι αν θέλετε, ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση υπάρχει μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι «συνεχίζεται η σφαγή σε μισθούς, συντάξεις και ό,τι δικαιώματα έχουν απομείνει, όπως είναι η απελευθέρωση του χρόνου εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, η εκ περιτροπής εργασία και τηλεργασία, τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, η μείωση των εισφορών, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η ενίσχυση του κεφαλαιοκρατικού χαρακτήρα, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας».

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει καταδείξει ότι είναι διάτρητα και ο Απολογισμός και ο Ισολογισμός του 2018, παρατήρησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και απευθύνθηκε στην κυβερνητική πλειοψηφία. «Γιατί, λοιπόν, η κυβέρνηση τον υπερψήφισε, ενώ θα αναγκάσει σήμερα τους βουλευτές της να κάνουν το ίδιο; Πρόκειται για συμπαιγνία; Εσείς δηλαδή, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θα ψηφίσετε έναν Απολογισμό κι έναν Ισολογισμό που δεν εγκρίνεται καν από το Ελεγκτικό Συμβούλιο, ενώ είναι γεμάτοι με απίστευτα λάθη; Δεν θα τα ντραπείτε απέναντι στους Έλληνες, τουλάχιστον του κόμματός σας, που εκπροσωπείτε;», είπε ο Βασίλης Βιλιάρδος και τόνισε ότι συνιστά ποινικό αδίκημα «η μεταβίβαση, χωρίς αποτίμηση, των παγίων του Δημοσίου στο Υπερταμείο των ξένων και ειδικά στην ΕΤΑΔ, σε μία ξένη οντότητα».

«Έχει ήδη έρθει το πέμπτο μνημόνιο», είπε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης και προειδοποίησε ότι η φορολογική αφαίμαξη θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 επανέλαβε την πρόταση για διαγραφή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αναφέρθηκε στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας ότι αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι. Και ο κ. Λογιάδης αναφέρθηκε στις επισημάνσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για να παρατηρήσει ιδίως ότι «δεν έχει δημιουργηθεί μητρώο παγίων στοιχείων που αποτελεί στοιχειώδη δημοσιονομική υποχρέωση, προκειμένου να προσδιοριστεί η ορθή χρηματοοικονομική θέση της κεντρικής διοίκησης».