Μεγάλη μερίδα του ξένου Τύπου αφιερώνει σήμερα δημοσιεύματα σχετικά με την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες στη Βουλή, για οριστική άρση των capital controls.

Washington Post/ Associated Press: Η Ελλάδα απαλλάσσεται από τους τελευταίους περιορισμούς κεφαλαίου που χρονολογούνται από την κρίση.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα σύντομα θα άρει τους τελευταίους εναπομείναντες περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους καταθέτες πριν από περίπου τέσσερα χρόνια στο απόγειο της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η άρση των περιορισμών, γνωστών ως capital controls, την επόμενη εβδομάδα θα τερματίσει έναν μακρύ «κύκλο αβεβαιότητας». Οι περιορισμοί κυρίως αφορούν την κίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό, τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για επιχειρήσεις.

Reuters: H Ελλάδα προς πλήρη άρση των capital controls που επεβλήθησαν στην διάρκεια του χάους των προγραμμάτων βοήθειας.

Η Ελλάδα θα άρει πλήρως τα εναπομείναντα μέτρα των capital controls, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα σε μια κίνηση που θα σηματοδοτήσει την συνεχιζόμενη επιστροφή της οικονομίας στην σταθερότητα έπειτα από τον θόρυβο των τριών διεθνών προγραμμάτων στήριξης από το 2010. «Από σήμερα, τα capital controls ανήκουν στο παρελθόν», όπως δήλωσε ο Μητσοτάκης στους βουλευτές. Η επαναφορά της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίου θα βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης, θα προσελκύσει επενδύσεις και θα ανοίξει το δρόμο για μια περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται στην κατηγορία υπό επενδύσεων από τους οίκους αξιολόγησης. Όπως δήλωσε στο Reuters o Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, «σηματοδοτεί μια επιστροφή στην κανονικότητα και την αύξηση της εμπιστοσύνης». Η νέα συντηρητική κυβέρνηση του Μητσοτάκη που εξελέγη τον προηγούμενο μήνα είναι πρόθυμη να κινηθεί γρήγορα προκειμένου να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι σκοπεύει να υιοθετήσει φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις, έναν παράγοντα κλειδί για να ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε στους βουλευτές ότι θα υποβάλει νομοθεσία προκειμένου να αρθούν εξ ολοκλήρου οι περιορισμοί από 1ης Σεπτεμβρίου. «Σήμερα ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας, ένας παράγοντας αστάθειας για το τραπεζικό σύστημα αίρεται», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Spiegel: Οι Έλληνες μπορούν να μεταφέρουν ξανά χρήματα στο εξωτερικό χωρίς περιορισμούς. Τα capital controls καταργήθηκαν πλήρως.

Οι περιορισμοί στις νομισματικές συναλλαγές εισήχθησαν το 2015. H κατάργηση των ελέγχων κεφαλαίου, ακόμα κι αν η Αθήνα ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών, παραμένει ένα ρίσκο.

Deutsche Welle: Η Ελλάδα τερμάτισε επισήμως την κρίση της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Χθες, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι Έλληνες μπορούν και πάλι να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό χωρίς περιορισμούς.

Νeue Zuercher Zeitung

Η Αθήνα γιορτάζει την κατάργηση των ελέγχων κεφαλαίου ως σημαντικό βήμα προς την ομαλότητα.

Αλλά η κατάσταση των τραπεζών εξακολουθεί να είναι επισφαλής. Η κυβέρνηση πρέπει πολύ σύντομα να απαλλάξει τις τράπεζες από επισφαλή δάνεια.

Le Figaro

Η Ελλάδα θα θέσει οριστικά τέλος στους κεφαλαιακούς περιορισμούς, που επιβλήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008, ανήγγειλε τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας «κρατούμε την εκλογική μας δέσμευση νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ανήκουν στο παρελθόν». Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε στη συνέχεια ότι η άρση των capital controls θα γίνει «από την 1η Σεπτεμβρίου» μετά τη υιοθέτηση μιας σχετικής τροπολογίας. Η Αθήνα επέβαλε τους κεφαλαιακούς ελέγχους τον Ιούνιο του 2015, ενώ η Ελλάδα βρισκόταν εν μέσω προγραμμάτων διάσωσης, από τους διεθνείς πιστωτές. Την εποχή εκείνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αναστείλει τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης προς τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που τους είχε αναγκάσει να κλείσουν για τρεις εβδομάδες και να περιορίσουν τις αναλήψεις στα ΑΤΜ στα 60 € ημερησίως. Έκτοτε, οι περιορισμοί έχουν σιγά-σιγά αρθεί. Το όριο ανάληψης καταργήθηκε τον Οκτώβριο του 2018, αλλά είχαν διατηρήθεί οι περιορισμοί συναλλάγματος για τα κεφάλαια που μεταφέρονταν στο εξωτερικό.

La Tribune: «Η Ελλάδα καταργεί τους κεφαλαιακούς ελέγχους που επιβλήθηκαν πριν τέσσερα χρόνια»

Απόφαση υψηλά συμβολική, αναφέρει το άρθρο. Η Ελλάδα ελπίζει να γυρίσει οριστικά τη σελίδα της κρίσης και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης. Ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το κόμμα της ΝΔ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 26 Αυγούστου ότι θα άρει όλους του ελέγχους κίνησης κεφαλαίων τραπεζών από την 1η Σεπτεμβρίου. «Από σήμερα ο έλεγχος των κεφαλαίων είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν» δήλωσε στη Βουλή ο επικεφαλής της κυβέρνησης, που διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης την περίοδο της κρίσης (2013-2015). «Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος υλοποιούμε την προεκλογική μας υπόσχεση νωρίτερα από το προβλεπόμενο: καταργούμε τον έλεγχο κεφαλαίων», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, που διαδέχτηκε τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. «Μια τροποποίηση προς αυτή την κατεύθυνση θα παρουσιαστεί στην Βουλή την 1η Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Υπ Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Προς αποφυγή τραπεζικού πανικού- Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι επιβλήθηκαν στις 28 Ιουνίου 2015, από τον Αλέξη Τσίπρα, για να αποφευχθεί τραπεζικός πανικός, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αναστείλει την έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης του 2010. Ο πρωθυπουργός τότε, που ανήκε στην Αριστερά, έπρεπε να καταφύγει σε προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών για τρεις εβδομάδες και να θέσει πλαφόν 60 ευρώ ημερησίως στις αναλήψεις από τα αυτόματα μηχανήματα. Οι περιορισμοί αυτοί αίρονταν προοδευτικά. Το πλαφόν στις αναλήψεις ήρθη τον Οκτώβριο του 2018 αλλά αυτό στις συναλλαγές κεφαλαίων με το εξωτερικό υπήρχε ακόμα. Η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 και έτσι απελευθερώθηκε από τη δημοσιονομική κηδεμονία της τρόικας, ΔΝΤ-ΕΚΤ-Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ενίσχυσαν συνολικά με 289 δις. ευρώ την ελληνική οικονομία με αντάλλαγμα δραστικά μέτρα δημοσιονομικού νοικοκυρέματος.