Η πανδημία στην οποία επένδυσε ο ΣΥΡΙΖΑ -και δεν του βγήκε- φεύγει σιγά σιγά και η πολιτική ζωή της χώρας μπαίνει σε «νέα πίστα».

Στην πίστα της πραγματικότητας, της κανονικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αποφασισμένη να πατήσει γκάζι στη «νέα πίστα», η οποία, όπως έδειξε και πρόσφατη έρευνα της «Metron Analysis», έχει σαν πρωταγωνιστή την οικονομία. Οι πολίτες ενδιαφέρονται πρωτευόντως για την οικονομία και την ανάπτυξη και όχι για τη «μιζέρια» και την «καταστροφολογία». Η κυβέρνηση έχει ήδη στα χέρια της την έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία λέει ότι η ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο του έτους τρέχει με ρυθμό 10%. Και εκτιμά ότι από του χρόνου η ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης με ρυθμό 6%. Είναι προφανές, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, ότι αν και ο τουρισμός πιάσει τον στόχο του 50% του τζίρου του 2019, τότε θα πιαστεί με άνεση και ο στόχος να κλείσει η χρονιά με ανάπτυξη πάνω από το 4%.

Πλεονεκτήματα

Στα ατού που έχει η κυβέρνηση είναι το Ψηφιακό Πιστοποιητικό που παρουσιάστηκε παρόντος του Σ. Μισέλ, οι θετικές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων που αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία, αλλά και η ενισχυμένη εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στον διεθνή Τύπο. Αρκετά μεγάλα διεθνή ΜΜΕ με παγκόσμια επιρροή συνδέουν ευθέως πλέον τον Κ. Μητσοτάκη και την Ελλάδα τόσο με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό όσο και κυρίως με το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο μάλλον ήρθε για να μείνει και όχι να τελειώσει μαζί με την πανδημία. Αυτή η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της χώρας το 2019 και πολύ περισσότερο με την εικόνα του 2015. Ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας για το «σκοτεινό διάλειμμα» του 2015, εκτός από την αποτύπωση της κοινά αποδεκτής πια πραγματικότητας, επιχειρεί και κάτι ακόμα: Εκτός από την πολιτική ηγεμονία που έχει κερδίσει, να κερδίσει για πρώτη φορά και την ιδεολογική ηγεμονία έναντι της Αριστεράς. Η αναφορά του στη νίκη των «προοδευτικών δυνάμεων», αφήνοντας απ’ έξω τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μονοπωλούσε την πατρότητα του προοδευτικού, δεν ήταν τυχαία. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει την επανανοηματοδότηση των εννοιών «προοδευτικός»-«συντηρητικός» στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί κι έχουν αδρανοποιήσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Ανεβάζει στροφές η κυβέρνηση

Παράλληλα, στη «νέα πίστα» η κυβέρνηση αναμένεται να επιταχύνει και το μεταρρυθμιστικό της έργο, καθιστώντας ακόμα πιο ευδιάκριτη την υπεροχή της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει να δίνει μάχες οπισθοφυλακής. Στις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητές της είναι:

  1. Η ολοκλήρωση της αλλαγής των εργασιακών με την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων στις σύγχρονες συνθήκες και όχι στις συνθήκες που υπήρχαν πριν από 40 χρόνια.
  2. Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
  3. Η μεταρρύθμιση για τον 3ο πυλώνα του ασφαλιστικού για την επικουρική ασφάλιση.
  4. Ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου με την πάταξη της γραφειοκρατίας και την αξιοποίηση της τηλεργασίας, για τη μεγιστοποίηση των νέων ψηφιακών δυνατοτήτων του κράτους.
  5. Η ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, με το «νέο σχολείο» που θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Ενώ αύριο θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για την πρόσληψη του προσωπικού για τη φύλαξη των πανεπιστημίων, που θα αφορά μόνο αποφοίτους ΑΕΙ.

Αύριο, επίσης, ο Κ. Πιερακάκης και η Ν. Κεραμέως θα παρουσιάσουν το ψηφιακό απολυτήριο που θα παίρνουν από φέτος οι απόφοιτοι του Λυκείου. Ενώ μεθαύριο ο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής μαζί με τον Κ. Χατζηδάκη θα παρουσιάσουν την απλούστευση ασφαλιστικών θεμάτων, που θα διεκπεραιώνονται μέσω ΚΕΠ.