Ανοίγματα στο Κίνημα Αλλαγής και επιθέσεις φιλίας στον νέο πρόεδρό του, Νίκο Ανδρουλάκη, και ακραία αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στο νέο πολιτικό σκηνικό.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση παραδέχονται ότι παρά την κλιμάκωση της στρατηγικής εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα με το αίτημα για πρόωρες εκλογές και την κατά μέτωπο επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, η συζήτηση στη Βουλή δεν πήγε καλά για τον κ. Τσίπρα.

Πρώτον, όπως επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 είχαν ήδη συζητήσει για κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά ο κ. Τσίπρας έκανε πίσω. Είναι η επιβεβαίωση των πληροφοριών που υπήρχαν ήδη από την Πέμπτη το απόγευμα, φαίνεται ωστόσο ότι δεν ήταν μόνο η διαγραφή Κουρουμπλή το γεγονός που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει πίσω.

Μόνος…

Δεύτερον, το ενιαίο αντιπολιτευτικό μέτωπο κατά της κυβέρνησης που ανέμενε ο κ. Τσίπρας κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού δεν συγκροτήθηκε, δεν εμφανίστηκε. Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 «μοίρασαν» το καρπούζι στη μέση και άσκησαν κριτική τόσο στη Ν.Δ. όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, αφαιρώντας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επιχείρημα ότι προΐσταται ενός ενιαίου αντιπολιτευτικού μετώπου κατά της κυβέρνησης. Αντιθέτως. Ιδίως ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής (που μίλησε το Σάββατο το πρωί στην Κ.Ο. του κόμματός του) όσο και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Νίκος Κουτσούμπας, ήταν ιδιαιτέρως επικριτικοί για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του. Και αυτός είναι ο λόγος που δόθηκε εντολή στα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ στο Διαδίκτυο να εξαπολυθούν μαζικές επιθέσεις εναντίον τους.

Τρίτον, μια σειρά ευτράπελα, από τη βαρκούλα που έφτιαχνε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά την ώρα που ο Γιάννης Ραγκούσης εξαπέλυε επίθεση κατά της κυβέρνησης ή τα δύο «ναι» -προφανώς από λάθος- του Αλέξη Τσίπρα και της Ολγας Γεροβασίλη στις δαπάνες της Προεδρίας της Κυβέρνησης, ανέδειξαν και πάλι μια ασόβαρη εικόνα για την αξιωματική αντιπολίτευση, ακριβώς τη στιγμή που επιχειρεί να κλιμακώσει τη στρατηγική της.

Ανατροπές

Η αναμέτρηση του Προϋπολογισμού, λοιπόν, δεν πήγε καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, ενώ ο νέος χρόνος ξεκινά με έναν νέο παίκτη στο πολιτικό σκηνικό, που όσο και αν προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να απαξιώσει, έχει ήδη κάνει εμφανή την είσοδό του.

Στην Κουμουνδούρου είδαν ότι μετά τον «πόλεμο» της Βουλής, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πολύ καλό κλίμα, όπως σημείωσαν και το γεγονός πως όταν ρωτήθηκε για το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης πήρε σαφείς αποστάσεις. «Κάποιοι αποφασίζουν να δώσουν τον τόνο στην αντιπολίτευση. Εμείς κάνουμε υπεύθυνη, προγραμματική αντιπολίτευση», είπε, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίον είναι αποφασισμένος να πιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει στο λαϊκισμό και τις ακρότητες.

Πιο χαλαρός

Ολοι, δε, από αυτούς που παρακολούθησαν ή ασχολήθηκαν με τη συζήτηση στη Βουλή κατάλαβαν γιατί ο Παύλος Πολάκης κινήθηκε δέκα τόνους πιο κάτω στο θέμα της ακραίας ρητορικής της αντιπολίτευσης από ό,τι συνηθίζει, λέγοντας ότι κανείς δεν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δολοφονεί ανθρώπους (όπως είχε πει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και διεγράφη). Ο επικοινωνιακός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει πλέον σε δύο κατευθύνσεις.

Από τη μια, επιχειρεί να πείσει όλους τους Ελληνες ότι για τους χιλιάδες θανάτους της πανδημίας ευθύνεται η κυβέρνηση και όχι το οφθαλμοφανές, ότι δηλαδή αν αυτοί οι άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί, στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν θα είχαν αυτήν την τραγική κατάληξη. Η εικόνα της Ευρώπης και όλου του κόσμου είναι κόντρα στα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Από την άλλη, επιχειρεί να εμφανίσει τη δημοσκοπική άνοδο του Κινήματος Αλλαγής ως ψεύτικη και ως «επιδίωξη» της κυβέρνησης, του συστήματος που τη στηρίζει κ.λπ., ώστε να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιτέθηκαν κατά χιλιάδες στα social media στη δημοσκόπηση της Marc που έδειχνε το ΚΙΝ.ΑΛ. στο 15% και τον κ. Τσίπρα τέταρτο σε δημοφιλία, για να την εμφανίσουν ως αναξιόπιστη, καθοδηγούμενη κ.λπ. Δεν έκαναν το ίδιο με τις δημοσκοπήσεις των εταιριών Prorata και ΚΑΠΑ Research, που έδειχναν την ίδια εικόνα. Σε αυτές τις δημοσκοπήσεις το Κίνημα Αλλαγής ανέβασε το ποσοστό του από το 6,2% στο 11,6% και από το 6,5% στο 11%, ενώ σε αυτήν της Marc από το 9,5% στο 15%.

Πρέσινγκ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζεται από το κλίμα που επικρατεί γενικότερα για το Κίνημα Αλλαγής και το ενδιαφέρον που καταγράφεται μετά την εκλογή Ανδρουλάκη. Πιέζεται και από την πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης επιθυμεί να εμφανιστεί ως υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση, την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας και να θέλει να κάνει τη στροφή αδυνατεί λόγω των ισχυρών δυνάμεων λαϊκισμού που υπάρχουν και δρουν στο κόμμα του. Και θα πιεστεί ακόμα περισσότερο αν ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και η νέα ηγετική ομάδα δεν παρασυρθούν το επόμενο διάστημα και συνεχίσουν σε αυτήν τη συνετή πολιτική γραμμή, κάνοντας όλο και περισσότερους ψηφοφόρους του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς να ενδιαφέρονται για το τι λένε και τι κάνουν.

Προς το παρόν, στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ανοίγματα στον Ανδρουλάκη (για να μην τον δυναμώσουν με τις κινήσεις τους) και επίθεση στον Μητσοτάκη. Βλέποντας και κάνοντας.