Συγγνώμες… μοιράζει ο Μπόρις Τζόνσον για τα κορονο-πάρτι που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω του αυστηρού λοκντάουν και των απαγορεύσεων. Νέες αποκαλύψεις του Τύπου τον φέρουν να είναι υπόλογος και απέναντι στη βασίλισσα Ελισάβετ, καθώς μια από τις συναθροίσεις στην πρωθυπουργική κατοικία έγινε πριν από την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου, ενώ η χώρα είχε κηρύξει εθνικό πένθος.

Αφού απολογήθηκε στη Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον, για τη συνάθροιση 30 ατόμων στον κήπο του πρωθυπουργικού μεγάρου τον Μάιο του 2020 (όταν οι αυστηροί περιορισμοί επέτρεπαν συγκεντρώσεις έως 6 ατόμων της ίδιας οικογένειας), η Ντάουνινγκ Στριτ ζήτησε συγγνώμη από το Μπάκιγχαμ για άλλες δύο συγκεντρώσεις στο κτίριο, πέρυσι, με τη συνοδεία αλκοόλ και μουσικής. Τα πάρτι έγιναν στις 16 Απριλίου του 2021, ενώ η βασίλισσα θρηνούσε την απώλεια του συζύγου της και έδινε παράδειγμα υπακοής στους νόμους οργανώνοντας μια κηδεία σε στενό κύκλο, με αποστάσεις.

Ο πρώην διευθυντής Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Τζέιμς Σλακ, ανέλαβε την ευθύνη για την πραγματοποίηση των πάρτι, που έγιναν εν τη απουσία του πρωθυπουργού σε διαφορετικές πτέρυγες της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Μπόρις Τζόνσον έλειπε στην εξοχική του κατοικία, αλλά οι νέες αποκαλύψεις δεν τον απαλλάσσουν από την ηθική ευθύνη -αντίθετα, τον καθιστούν υπόλογο, καθώς με τη χαλαρή του στάση μετέδωσε στους αξιωματούχους και τους υπαλλήλους της πρωθυπουργικής κατοικίας την άνεση να διοργανώνουν συναθροίσεις, αδιαφορώντας για τις απαγορεύσεις.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χάνει μέρα με τη μέρα τη στήριξη ακόμη και μερίδας του κόμματός του. Το Υπουργικό Συμβούλιο στηρίζει τον Τζόνσον αλλά είναι αρκετοί οι Συντηρητικοί βουλευτές που ζητούν την παραίτησή του, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να διατυπώνονται σενάρια για πιθανούς διαδόχους του στην πρωθυπουργία. Η «λίστα» αυτή μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, είναι μεγάλη και δεν περιορίζεται στη συνηθισμένη επιλογή μεταξύ των κορυφαίων υπουργών (Οικονομικών και Εξωτερικών).

Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη για την παραβίαση των μέτρων του αυστηρού λοκντάουν με τη συμμετοχή του στο κορονο-πάρτι της 20ής Μαΐου του 2020, στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας. Οι Τόρις αναμένουν το πόρισμα της επίσημης έρευνας για το πάρτι, αλλά και για τις άλλες (τουλάχιστον πέντε) συναθροίσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ πριν σκεφθούν τα επόμενα βήματα για το μέλλον του πρωθυπουργού. Εν τω μεταξύ, την κατάσταση επιβάρυνε η παραίτηση του αναπληρωτή επικεφαλής Υγείας, Τζόναθαν βαν Ταν, ο οποίος είχε αναλάβει τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Βαν Ταν ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στο τέλος Μαρτίου για να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή του καριέρα στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

  Οι υπουργοί στάθηκαν στο πλευρό του πρωθυπουργού, αν και η στήριξη ορισμένων χαρακτηρίζεται ως «χλιαρή». Αυτή είναι και η περίπτωση του υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, που ερμηνεύτηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης ως πρόθεση να είναι υποψήφιος σε περίπτωση που τεθεί θέμα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Σουνάκ περιορίστηκε σε ένα tweet (που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ υποστηρικτικό στον πρωθυπουργό), καθώς προέτρεπε όλους σε «υπομονή, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της εσωτερικής έρευνας που διενεργεί η ανώτατη δημόσια λειτουργός, Σου Γκρέι», όπως έγραψε. Η στάση του θυμίζει εκείνη του Τζον Μέιτζορ, το 1990, όταν αποφάσισε να μη στηρίξει τη Μάργκαρετ Θάτσερ στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος. Για να τεθεί θέμα ηγεσίας στους Συντηρητικούς πρέπει οι 54 από τους 360 βουλευτές της πλειοψηφίας να στείλουν επιστολές δυσπιστίας στο προεδρείο της Βουλής των Κοινοτήτων.

 Οι «δελφίνοι» για τη θέση του Τζόνσον

Ρίσι Σουνάκ

Ο 41χρονος υπουργός Οικονομικών, ινδικής καταγωγής, με καλές σπουδές και καριέρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, έχει πιο «σκληρές» συντηρητικές απόψεις στην οικονομική πολιτική από τον Τζόνσον. Εχει χάσει ποσοστά δημοφιλίας το τελευταίο διάστημα.

Λιζ Τρας

Η υπουργός Εξωτερικών είναι πολύ επικοινωνιακή και δημοφιλής στους υποστηρικτές του Συντηρητικού Κόμματος για τις πατριωτικές θέσεις της.

Τζέρεμι Χαντ

Θα επανέλθει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στη διεκδίκηση της ηγεσίας, αν κι έχασε το 2019 από τον Τζόνσον. Ο Χαντ ήταν επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής Υγείας και παραμένει σημαντικό στέλεχος των Τόρις.

Πρίτι Πατέλ

Η 49χρονη υπουργός Εσωτερικών έχει κερδίσει τους πιο συντηρητικούς με τις σκληρές θέσεις της για το μεταναστευτικό και την κόντρα της Βρετανίας με τη Γαλλία για τη Μάγχη.

Σατζίντ Τζαβίντ

Από το υπουργείο Οικονομικών μετατέθηκε στο υπουργείο Υγείας και φέρεται να έχει βλέψεις για την ηγεσία.

Ναντίμ Ζαχάουι

Ο 54χρονος υφυπουργός Υγείας είναι κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ αλλά μεγάλωσε και μορφώθηκε στο Λονδίνο. Απέκτησε εύσημα ως υπεύθυνος για την εμβολιαστική εκστρατεία, ενώ οι διασυνδέσεις του (ήταν συνιδρυτής της εταιρίας δημοσκοπήσεων YouGov, ενώ διαθέτει μεγάλη περιουσία) τον καθιστούν ικανό αντίπαλο.

Τα έξι κορονοπάρτι

20 Μαΐου 2020

Ο Τζόνσον, η σύζυγός του και περίπου 30 άτομα από το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ έκαναν πάρτι με ποτά και κρασιά στον κήπο της κατοικίας. Στο πάρτι είχαν προσκληθεί με e-mail πάνω από 100 άτομα.

13 Νοεμβρίου 2020

Μέλη του προσωπικού της Ντάουνινγκ Στριτ παρευρέθησαν σε πάρτι που έγινε στο διαμέρισμα του πρωθυπουργικού ζεύγους. Ο εκπρόσωπος της Κάρι Τζόνσον αρνήθηκε πως το πάρτι αυτό έγινε, αλλά ο Τύπος επιμένει. Τον Νοέμβριο του 2020 η Βρετανία βρισκόταν στο πιο αυστηρό εθνικό λοκντάουν, με γενική απαγόρευση μετακινήσεων εκτός σπιτιού.

27 Νοεμβρίου 2020

Αλλη μια συγκέντρωση έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο, με παρόντα τον Τζόνσον, αυτή τη φορά για την αποχώρηση της υπαλλήλου Κλίο Γουάτσον. Ο Τζόνσον έβγαλε λόγο, ενώ οι άλλοι παρόντες έπιναν.

15 Δεκεμβρίου 2020

Η φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον να κάθεται με μέλη του προσωπικού, εν όψει των εορτών, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τα κρυφά κορονοπάρτι.

18 Δεκεμβρίου 2020

Αλλο ένα πάρτι υπαλλήλων στην Ντάουνινγκ Στριτ. Το βίντεο του ITV, που έδειχνε την εκπρόσωπο του πρωθυπουργού, Αλέγκρα Στράτον, να γελάει συνομιλώντας με συναδέλφους της, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

16 Απριλίου 2021

 Σχεδόν 30 άτομα συμμετείχαν σε δύο παράλληλες συγκεντρώσεις με ποτά και μουσική στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ είχαν επιβληθεί μέτρα αποστασιοποίησης και η χώρα ήταν σε πένθος για το θάνατο του Φιλίππου.

Η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα και όλη η Βρετανία συγκινήθηκε βαθιά από τη μοναχική φιγούρα της βασίλισσας να στέκεται απομονωμένη στο παρεκκλήσι του Ουίνδσορ λόγω των μέτρων της πανδημίας.