Σεισμός στο Ηράκλειο: Ο σεισμός στην Κρήτη αφήνει πίσω πληγές που θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν.

Εικοσιπέντε ομάδες με μηχανικούς, μεταξύ των οποίων και του υπουργείου Υποδομών, βρίσκονται από νωρίς το πρωί της Τρίτης (28/9) στον δήμο Μινώα Πεδιάδος στο Ηράκλειο Κρήτης και πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίσματα που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη έχει δοθεί προτεραιότητα στην άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής της κατάστασης. Όπως συμπλήρωσε από το πρωί γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου οι πληγέντες να συνεργαστούν και να διαμείνουν σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε εγκαταστάσεις κατασκήνωσης κοντά στο Αρκαλοχώρι, σημεία που έχει προβλεφθεί να φιλοξενήσουν κατοίκους της περιοχής. Όλα αυτά την ώρα που οι νέες εικόνες καταστροφής προκαλούν δέος.

Σεισμός στο Ηράκλειο: Βομβαρδισμένο τοπίο το χωριό Σαμπάς

Το χωριό Σαμπάς του Δήμου Αρκαλοχωρίου θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, με τους κατοίκους να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους για το κακό που τους βρήκε. Όλα τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ενώ οι κάτοικοι κάνουν λόγο για θαύμα που κανένας τους δεν τραυματίστηκε σοβαρά.«Ευτυχώς που ο σεισμός σημειώθηκε στις 09.00 το πρωί», λένε οι κάτοικοι του χωριού που κάνουν λόγο για θαύμα. «Εάν ήταν βράδυ, τότε θα θρηνούσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές», λέει στο cretapost.gr η κ. Μαρία που ο τοίχος του σπιτιού της έπεσε κυριολεκτικά στο κρεβάτι. «Θα μας είχαν καταπλακώσει όλους».

Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, θα μεταβεί το πρωί της Τετάρτης (29/9) στο Ηράκλειο προκειμένου να προΐσταται της επιθεώρησης του Λιμένα για τυχόν ζημιές που μπορεί να προκλήθηκαν από τους πρόσφατους σεισμούς που έπληξαν τον νομό.

Μαζί με τον κ. Κυριαζόπουλο θα βρίσκεται ο διευθυντής Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αντιπλοίαρχος Λιμενικού Αντώνης Γλυνός.

Ήδη από χθες, Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, ξεκίνησε κύκλο επαφών με τους αρμόδιους φορείς του Νομού Ηρακλείου προκειμένου να διερευνηθούν οι ανάγκες και να καθοριστεί η συνδρομή του υπουργείου σε δεύτερο χρόνο, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής.