Δύο νέες σεισμικές δονήσεις εκ των οποίων η μία 6,9 βαθμών και με μικρό εστιακό βάθος συγκλόνησαν χθες το τουριστικό νησί Λομπόκ της Ινδονησίας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και σκηνές πανικού μερικές εβδομάδες μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς στο ίδιο νησί που προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 500 ανθρώπων.

Η πρώτη από μια σειρά σεισμικών δονήσεων που καταγράφηκαν χθες από τους σεισμολόγους, μεγέθους 6,3 βαθμών, έπληξε το Λομπόκ λίγο πριν από το μεσημέρι, προκαλώντας κατολισθήσεις.

Αυτή ακολουθήθηκε περίπου 12 ώρες μετά από ισχυρό σεισμό 6,9 βαθμών και τουλάχιστον πέντε ισχυρούς μετασεισμούς, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS.

Το νησί Λομπόκ, γειτονικό του Μπαλί, στη νότια Ινδονησία, είχε ήδη πληγεί από δύο ισχυρούς σεισμούς στις 29 Ιουλίου και στις 5 Αυγούστου, οι οποίοι προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 500 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων.

Τα θύματα του χθεσινού ισχυρού σεισμού καταγράφηκαν στο ανατολικό τμήμα του Λομπόκ και στο γειτονικό νησί Σουμπάουα, που βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρό του.

«Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό των 6,9 βαθμών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Καταστροφών Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο ενώ περισσότεροι από 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 150 κτίρια υπέστησαν ζημιές.

«Την ώρα του σεισμού οι περισσότεροι βρισκόντουσαν εκτός σπιτιού ή σε προσωρινά καταφύγια, επομένως δεν είχαμε πολλά θύματα σε σύγκριση με τον σεισμό του ιδίου μεγέθους που σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου”, πρόσθεσε.

«Λόγω του φόβου τους από τον πρώτο χθεσινό σεισμό (των 6,3 βαθμών) οι άνθρωποι προτίμησαν να μείνουν έξω” από τα σπίτια τους, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα οι ασθενείς ενός νοσοκομείου του νησιού Σουμπάουα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων ανατολικά του Λομπόκ, απομακρύνθηκαν από το κτίριο, λόγω των φόβων που υπήρχαν για κατάρρευσή του.

Στο μεγαλύτερο μέρος εξάλλου του Λομπόκ δεν λειτουργεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης μετά τους νέους σεισμούς, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ο πανικός γλίτωσε τους κατοίκους, κυρίως στο ανατολικό τμήμα του Λομπόκ που επλήγη περισσότερο από την χθεσινή έντονη σεισμική δραστηριότητα, σύμφωνα και πάλι με τις αρχές.

Η Ινδονησία, αρχιπέλαγος περίπου 17.000 νησιών, βρίσκεται στην ζώνη του πυρός του Ειρηνικού, στην οποία σημειώνεται έντονη σεισμική δραστηριότητα.