Η Ελλάδα μπορεί να είναι μία σεισμογενής χώρα αλλά είναι δεδομένο ότι δεν έχει συμβιβαστεί με την μοίρα της και καθετί που λένε οι σεισμολόγοι μπορεί να προκαλέσει ανησυχία.

Παρόλα αυτά η συζήτηση για έναν νέο πιθανό σεισμό συνεχίζεται και για την πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός στην Αθήνα, μεγέθους 6 Ρίχτερ αναφέρθηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, προειδοποιώντας ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

«Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας προειδοποιώντας ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Ειδικότερα μίλησε για ένα σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο, της τάξης των 6 Ρίχτερ, τονίζοντας «κάποια στιγμή θα συμβεί»!

Σχετικά με τα 5,1 Ρίχτερ σημείωσε ότι «λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος».

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημείωσε ότι ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, επανέλαβε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά ενώ σημείωσε ότι η μετασεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση, παρότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέος ισχυρός μετασεισμός και μάλιστα «επικίνδυνος» όπως είπε.

Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμη Λέκκα. «Κακώς είναι πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Δεν μπορεί να ηγείται ένας γεωλόγος ενός τέτοιου φορέα» τόνισε.

Επίσης ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα μετά τον ισχυρό σεισμό της 19ης Ιουλίου. Εξήγησε ότι τελικά ήταν 5,3 Ρίχτερ και είπε πως «εξελίσσεται ομαλά και έχουν γίνει περίπου 80 μετασεισμοί. Πηγαίνουν τα πράγματα όπως τα περιμέναμε. Κατά 85% αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

Υποστήριξε μάλιστα ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών τονίζοντας χαριτολογώντας στη συνέχεια ότι «δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999».

Είπε ότι η Αθήνα δίνει κινδύνους πιο μακρινούς και ανέφερε συγκεκριμένα το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο με τον ισχυρό σεισμό του 1981, αλλά το ρήγμα της Αταλάντης στα βόρεια της Αττικής.

Ο κ. Μακρόπουλος εξήγησε πως το ρήγμα της Αταλάντης στην κυριολεξία «κοιμάται» και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια.

Από την άλλη το ρήγμα των Αλκυονίδων με βάση την στατιστική υπολογίζεται ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.

«Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» προειδοποίησε ο κ. Μακρόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά. «Το 1981 με τον σεισμό είχαμε πρόβλημα στα πενταώροφα κτίρια και πάνω κτίρια. θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτίρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα. Πρέπει να γίνει σεισμική αναβάθμιση των κτιρίων».

Από την πλευρά του για ομαλή εξέλιξη του φαινομένου μετά τον σεισμό των 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ το μεσημέρι της Παρασκευής που ταρακούνησε την Αθήνα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι οι σεισμολόγοι περιμένουν μέσα στις επόμενες μέρες έναν ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 4 με 4,2 Ρίχτερ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και προς τη θετική κατεύθυνση.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι οι σεισμολόγοι περιμένουν μέσα στις επόμενες μέρες έναν ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 4 με 4,2 Ρίχτερ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και προς τη θετική κατεύθυνση.

«Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμαστε σε φάση εκτόνωσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως ο μετασεισμός αυτός «μπορεί να είναι και σε μια εβδομάδα» και πως «από τους πιο πολλούς δεν θα γίνει αντιληπτός, θα γίνει από όσους βρίσκονται σε ψηλά κτήρια».

Σε ό,τι αφορά στον σεισμό της Παρασκευής, ο κ. Λέκκας είπε ότι ήταν έκπληξη το ρήγμα από το οποίο προήλθε ο σεισμός. «Ήταν έκπληξη το 1999, ήταν και τώρα. Το 1999 δεν το είχαμε αποτυπώσει στην επιφάνεια, ήταν «τυφλό» το ρήγμα. Τότε ενεργοποιήθηκαν τα 3/4 του ρήγματος και έμεινε το 1/4 που δεν ξέραμε ότι έχει ενεργοποιηθεί. Τώρα ξέρουμε ότι το ρήγμα δεν έχει δυνατότητα να δώσει άλλο σεισμό», είπε.

Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και στο θέμα της ασφάλειας των κτιρίων, καθώς, όπως, είπε η πλειονότητα των κτιρίων στην Αθήνα, αντέχει σε μεγάλους σεισμούς. «Η Αθήνα άντεξε και πάλι. Το 80% των κτιρίων αντέχουν σε μεγάλους σεισμούς. Υπάρχουν βέβαια και τα παραδοσιακά και ιστορικά κτίρια που θέλουν προσοχή» επεσήμανε.