Η Νέα Νότια Ουαλία, η πιο πολυπληθής πολιτεία της Αυστραλίας, ανέφερε σήμερα 24 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης της COVID-19, ενώ η πολιτειακή πρωτεύουσα Σίδνεϊ βρίσκεται στη μέση της εφαρμογής σκληρού λοκντάουν δύο εβδομάδων, για τον περιορισμό ενός ξεσπάσματος μετάδοσης του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.

Από τα σημερινά περιστατικά, εννέα περιπτώσεις τέθηκαν σε απομόνωση, ενώ τρία περιστατικά βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Δώδεκα περιστατικά ήταν μολυσματικά στην κοινότητα.

«Αυτό είναι αιτία ανησυχίας και θα το κοιτάξουμε στις επόμενες ημέρες, αλλά και παραπέρα ως μέτρο της επιτυχίας μας» δήλωσε στους δημοσιογράφους, η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν.

Σύμφωνα με την ίδια, αρκετοί άνθρωποι με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, αγνοούν τις εντολές για το λοκντάουν «πηγαίνοντας να συνεχίσουν τις δουλειές τους» και μολύνουν άλλους με τον ιό.

«Δε μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό να συμβαίνει… Υποθέστε ότι έχετε τον ιό ή ότι οι άνθρωποι με τους οποίους έρχεστε σε επαφή έχουν τον ιό και ενεργείστε ανάλογα», πρόσθεσε η Μπερετζικλιάν.

Η Αυστραλία μάχεται να περιορίσει ταυτόχρονα ξεσπάσματα μετάδοσης των μολύνσεων σε αρκετές πολιτείες και περίπου το 50% των Αυστραλών έχουν λάβει οδηγίες να παραμείνουν στα σπίτια τους για να προληφθεί ένα μεγάλο ξέσπασμα του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Στο Σίδνεϊ, στο Περθ, στο Μπρίσμπεϊν και στο Ντάργουιν έχουν επιβληθεί λοκντάουν τις προηγούμενες ημέρες, μετά από μήνες κατά τους οποίους η Αυστραλία είχε σχεδόν εξαλείψει τον κορονοϊό. Η πόλη Άλις Σπρινγκς στην ενδοχώρα της Αυστραλίας μπήκε σε λοκντάουν από χθες, Τετάρτη, αφού ένας μολυσμένος ταξιδιώτης βρέθηκε για ώρες στο αεροδρόμιο της.

Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων από το τελευταίο ξέσπασμα των κρουσμάτων στη Νέα Νότια Ουαλία, που έχει επηρεαστεί πιο σοβαρά από τις υπόλοιπες πολιτείες της Αυστραλίας, πλησίασε τα 200 κρούσματα, με το πρώτο περιστατικό να έχει εντοπιστεί πριν από δύο εβδομάδες σε έναν οδηγό λιμουζίνας που μετέφερε πληρώματα αεροσκαφών που ταξίδευαν στο εξωτερικό.

Η πολιτεία Κουίνσλαντ εντόπισε σήμερα δύο νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης, καθώς ιχνηλατεί τέσσερις διαφορετικές συρροές, με τις τρεις από αυτές να ανήκουν στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Η Βόρεια Επικράτεια εντόπισε ένα νέο περιστατικό με τη Νότια Αυστραλία και τη Δυτική Αυστραλία να μην έχουν καταγράψει νέα περιστατικά μόλυνσης.

Η Αυστραλία τα πήγε σχετικά καλύτερα από άλλες αναπτυγμένες χώρες στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, μέσω της επιβολής λοκντάουν, της ευέλικτης ιχνηλάτησης των επαφών και της εφαρμογής αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, με λίγο περισσότερα από 30.550 κρούσματα μόλυνσης και 910 θανάτους.

Ωστόσο η αργή πορεία του προγράμματος εμβολιασμού καθυστέρησε τους σχεδιασμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα αποφάσισε να απαλλάξει από οποιαδήποτε ευθύνη τους γιατρούς που χορήγησαν δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών, σε μία προσπάθεια εντατικοποίησης των εμβολιασμών.

Ωστόσο, αρκετές πολιτείες αρνήθηκαν να χορηγήσουν τις δόσεις του εμβολίου AstraZeneca στους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών, εξαιτίας του υψηλότερου, εντούτοις και πάλι χαμηλού κινδύνου σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σε νεότερους ανθρώπους.

Ο αντιστράτηγος Τζον Φρίουεν, που ηγήθηκε της ομάδας δράσης για τους εμβολιασμούς, δήλωσε ότι περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 40 ετών έχουν λάβει δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca από τη Δευτέρα.

«Αυτή τη στιγμή, είναι καλύτερο να κάνουν το διαθέσιμο το εμβόλιο, παρά να περιμένουν. Νομίζω ότι όλοι οι Αυστραλοί έχουν αυτό το δικαίωμα», δήλωσε ο ίδιος στο τηλεοπτικό κανάλι Channel Nine.