Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο για τα όσα δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Χρήστος Ροζάκης, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης, κύκλοι του ΥΠΕΞ διευκρινίζουν ότι η τριετής θητεία του κ. Ροζάκη, ως προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών, έληξε στις 7 Ιουνίου 2020. Αυτονόητο είναι, συνεπώς, ότι ο κ. Ροζάκης εκφράζει προσωπικές του απόψεις, επισημαίνουν.

Ο κ. Ροζάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΡΗΤΗ TV, δήλωσε ότι το Καστελόριζο «είναι απομονωμένο», «απομακρυσμένο από τη Ρόδο» και βρίσκεται «κοντά στις ακτές της Τουρκίας».

Η δήλωση του κ. Ροζάκη προκάλεσε την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος τόνισε ότι είναι «αδιανόητο να μιλάμε για ”απομονωμένα” τμήματα ελληνικής επικράτειας», ενώ και ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, παρατήρησε ότι ο κ. Ροζάκης θα έπρεπε «είναι πιο προσεκτικός».

Σε απόσπασμα δηλώσεων του κ. Ροζάκη που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων:
«Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το διεθνές δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα… Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι το Καστελόριζο είναι κοντά στις τουρκικές ακτές και «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανήκει στη συστάδα της Δωδεκανήσου», ο κ. Ροζάκης απάντησε:

«Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι απομονωμένο το Καστελλόριζο».

Απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα εάν το νησί αποτελεί συνέχεια του ελλαδικού νησιωτικού χώρου, ο κ. Ροζάκης επανέλαβε ότι το νησί βρίσκεται «σε απόσταση».

Συνεχίζοντας, κι αφότου εξήγησε ότι «η Λιβύη δεν δέχεται ότι η Γαύδος έχει υφαλοκρηπίδα», ο ίδιος παρατήρησε ότι με βάση το διεθνές δίκαιο «βεβαίως» και έχει υφαλοκρηπίδα.
«Το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο. Ως εκ τούτου, η Τουρκία τράβηξε μια οριοθετική γραμμή η οποία είναι πιο κοντά στις ακτές της Κύπρου παρά στις δικές της. Δηλαδή, πήρε περισσότερη υφαλοκρηπίδα, ή τέλος πάντων», σημείωσε ο κ. Ροζάκης.