«Κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα στελέχη της εφευρίσκουν κι άλλους τρόπους μεθόδευσης και συγκάλυψης του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων», ανέφερε σε τηλεοπτικές της δηλώσεις η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου.

«Είναι προφανές ότι φοβούνται, είναι πανικόβλητοι», συνέχισε η κ. Σβίγκου και χαρακτήρισε την Εξεταστική της Βουλής «παρωδία εξεταστικής». Εξήγησε ότι «αρνούνται να καλέσουν στην Εξεταστική τον Γ. Δημητριάδη, «ο οποίος ήταν αυτός ο οποίος παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας δήθεν την πολιτική ευθύνη εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη και ταυτόχρονα δεν συγκαλούν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την παρακολούθηση του κινητού του κ. Σπίρτζη», με ευθύνη του προέδρου της Βουλής, ο οποίος «λειτουργεί ως εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Στη συνέχεια, η Ράνια Σβίγκου έκανε λόγο για «ένα σκάνδαλο, μέσα στο σκάνδαλο. Υπάρχει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και βλέπουμε να υπάρχει και το σκάνδαλο της συγκάλυψης, το οποίο βέβαια αποκαλύπτει πλήρως την ενοχή προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όμως, ό,τι και να κάνει, δεν μπορεί να κρυφτεί».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί «για τη διενέργεια προανακριτικής Επιτροπής από μια προοδευτική πλειοψηφία», τόνισε η Ράνια Σβίγκου, προσθέτοντας ότι «εμείς δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω, δεν θα αφήσουμε να μείνει καμία σκιά. Δεν είναι ακλόνητοι. Το κράτος δεν είναι τσιφλίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση λέγοντας: « Στη χώρα μας, ο Κ. Μητσοτάκης ξεπούλησε τη ΔΕΗ», ενώ, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, βλέπουμε η μια χώρα να διαδέχεται την άλλη στις εθνικοποιήσεις των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας με κορυφαία παραδείγματα τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδοτεί την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των εταιριών, με χρήματα που προέρχονται από την υπερφορολόγηση των πολιτών».

Σχετικά με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Νοσοκομείο Παίδων, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι αυτό που είδε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ήταν γροθιά στο στομάχι και γροθιά στην αξιοπρέπεια όλων μας», συμπληρώνοντας ότι «από τον Οκτώβρη του 2020 προειδοποιούσαμε για τα τεράστια κενά, ειδικά σε αναισθησιολόγους και προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα για να μπορέσουν να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία, και η κυβέρνηση έλεγε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μια χαρά». Η κυβέρνηση της ΝΔ, «δεν πήρε κανέναν μέτρο ενίσχυσης».

Ερωτώμενη για τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου υποστήριξε: «δεν είναι δυνατόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δυο μέρες πριν, να συναντιέται με τον ηγέτη της Λιβύης και να μην αναφέρει τίποτα για το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις. Δεν γίνεται να συγκαλείται Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας με υπό ένταξη χώρες, να προσκαλείται η Τουρκία και να μην γίνεται λόγος για κανέναν όρο από την ελληνική πλευρά, γι’ αυτή την πρόσκληση στην Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν, επίσης, να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση τις προκλητικότατες δηλώσεις Ερντογάν, που μας βρίσκουν όλους απέναντι, και να προσπαθεί να τις εντάξει στην εσωτερική πολιτική συζήτηση, μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα».

Τέλος, εξέφρασε τον προβληματισμό της, τόσο για την απουσία κάποιας διπλωματικής κίνησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και για την «πλήρη αφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν. «Δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό έχει να κάνει προφανώς με τη διπλωματική απουσία της Ελλάδας, όπως επίσης με το ότι έχει μετατρέψει το προσφυγικό ζήτημα από ευρωτουρκικό, σε ελληνοτουρκικό», είπε.