«Είναι θλιβερό στελέχη της κυβέρνησης να αντιμετωπίζουν την κρίση ως ευκαιρία, τον πόνο και τη δυστυχία των συμπολιτών μας που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, ως ένα πεδίο επιχειρηματικής δράσης». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον Real fm.

Οι «παράνομες και ανήθικες πράξεις» του Α. Πάτση «δείχνουν την ασυδοσία και τον κυνισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν ορισμένοι το δημόσιο χρήμα και την ιδιότητά τους ως βουλευτές», συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας ότι η υπόθεση δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, «εδώ και χρόνια έχουν κατατεθεί κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, έχουν υπάρξει δημοσιεύματα. Ο ίδιος ο κ. Πάτσης λέει ότι ξέρανε τη διαδρομή του και δεν έκανε τίποτα στα κρυφά. Πριν λίγες μέρες γράφανε μαζί ανακοινώσεις για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Άρα όλη αυτή τη στάση της Ν.Δ. τη βρίσκω εντελώς προσχηματική και δεν πείθει κανέναν».

«Κάποιοι θέλησαν να κάνουν μπίζνες και παράνομες πράξεις, και τις κάνανε επί χρόνια, με την ανοχή και τη γνώση της κυβέρνησης», υπογράμμισε η Ράνια Σβίγκου. «Γνωρίζανε πάρα πολύ καλά», είπε, και αναρωτήθηκε «με τι τελικά κράταγε ο κ. Πάτσης τη Ν.Δ; Αλλιώς δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο οι προηγούμενοι αρχηγοί της Ν.Δ. σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχαν απορρίψει το να ενταχθεί ο κύριος αυτός στα ψηφοδέλτια και τελικά μπήκε με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη»

Στο ερώτημα γιατί τώρα έγινε η ΝΔ διέγραψε τον Α. Πάτση, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «η απάντηση έχει να κάνει με το ίδιο το καθεστώς Μαξίμου, με το Μαξίμου Α.Ε. και δείχνει το μέγεθος της προκλητικής στάσης συνολικά του συστήματος Μητσοτάκη. Τώρα πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη και τώρα προσπαθούν εκ των υστέρων να εφεύρουν δικαιολογίες».

Η υπόθεση Πάτση «δεν είναι μεμονωμένη», είπε η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και αναφέρθηκε στη σωρεία απευθείας αναθέσεων που δόθηκαν στον βουλευτή, μεταξύ των οποίων και από τα ΕΛΤΑ. Σχετικά με τις απαντήσεις της κυβέρνησης περί αναρμοδιότητας του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα ΕΛΤΑ, η Ράνια Σβίγκου υπενθύμισε ότι «όταν τον Ιούνιο του 2021 έκανε ερώτηση ο κ. Κάτσης για τις απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ, τότε ο κ. Πιερρακάκης δεν δήλωνε αναρμόδιος», και παρατήρησε ότι «όταν γινόταν κάτι καλό στα ΕΛΤΑ, λέγανε ότι είναι έργο του υπουργού, ενώ τώρα ψάχνουμε να βρούμε ποιος υπουργός τελικά έχει την εποπτεία τους».

 

Η υπόθεση Πάτση, τόνισε η Ράνια Σβίγκου, φέρνει στην επιφάνεια το φλέγον «ζήτημα της προστασίας των δανειοληπτών από τα funds», υπενθυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει θεσπίσει ένα πλαίσιο που προστάτευε την πρώτη κατοικία», παρά τα εμπόδια που έβαζε η τρόικα, ενώ τώρα «έχουμε 44.000 πλειστηριασμούς μέσα στο 2022».

Τέλος, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «θα πρέπει να σταθούμε απέναντι» στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας «τη στιγμή που η οικονομική κρίση έχει αφαιμάξει τα εισοδήματα των πολιτών», και αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την κοινωνικά δίκαιη αντιμετώπιση του ζητήματος, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, όπως η «ρύθμιση των χρεών, η διαγραφή μέρους τους, ιδιαίτερα αυτών που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία, η διασφάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας».