Περίπου τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας έχουν δεσμευτεί λόγω των κυρώσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αντόν Σιλουάνοφ στην εκπομπή «Μόσχα. Κρεμλίνο. Πούτιν» του κρατικού τηλεοπτικού δελτίου «Ρωσία-1».

«Είναι περίπου τα μισά αυτών των αποθεμάτων, που διαθέταμε. Ο συνολικός όγκος των αποθεμάτων είναι περίπου 640 δισ. δολάρια ΗΠΑ, περίπου τα 300 δισ. των αποθεμάτων τώρα βρίσκονται σε κατάσταση, στην οποία δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε ο Ρώσος υπουργός, σημειώνοντας ότι μέρος των ρωσικών αποθεμάτων σε χρυσό και συνάλλαγμα είναι στο κινεζικό νόμισμα γουάν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, στην Κίνα ασκούνται δυτικές πιέσεις για να περιορίσει το εμπόριο με τη Ρωσία, «ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση σ’ εκείνα τα αποθέματα, τα οποία έχουμε σε γουάν, αλλά νομίζω ότι οι εταιρικές μας σχέσεις με την Κίνα θα επιτρέψουν παρ’ όλ’ αυτά να διατηρήσουμε εκείνη τη συνεργασία, που πετύχαμε, και όχι μόνο να τη διατηρήσουμε, αλλά και να την πολλαπλασιάσουμε υπό τις συνθήκες, που οι δυτικές αγορές κλείνουν».

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι «έχουν παρουσιαστεί προβλήματα εκτέλεσης υποχρεώσεών μας, μεταξύ άλλων και πληρωμές έναντι χρέους», γι’ αυτό και «τα χρέη, τα οποία πρέπει να πληρώσουμε σε χώρες, οι οποίες αντιμετώπισαν μη φιλικά τη Ρωσική Ομοσπονδία και επέβαλαν τέτοιους περιορισμούς στη χρήση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, ειδικά αυτές τις χώρες θα πληρώνουμε τα χρέη στο ισοδύναμό τους σε ρούβλια».

Κατά τον Α.Σιλουάνοφ «πόροι στον προϋπολογισμό υπάρχουν αρκετοί, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα στο χρηματιστικό σύστημα», ενώ η ρωσική κυβέρνηση θα πράξει ό,τι κρίνεται απαραίτητο για να ενισχύσει τις ρωσικές τράπεζες, που πλήττονται από τις κυρώσεις.

Νωρίτερα η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Ιρίνα Οκλάντνικοβα, είχε δηλώσει, σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ, ότι τα δεσμευμένα σε δυτικές τράπεζες αποθεματικά «θα καταστούν προσβάσιμα στην Κεντρική Τράπεζα μετά από συνομιλίες και μεγάλες συνέπειες για τον ρωσικό προϋπολογισμό δεν θα υπάρξουν.