Μέχρι στιγμής έχει καταμετρηθεί περίπου το 50% των ψήφων που προέκυψαν από την τριήμερη ρωσική εκλογική διαμάχη, που διήρκεσε από τις 17-19 του Σεπτεμβρίου. Μέχρι στιγμής, η «Ενωμένη Ρωσία» κατέχει το 46,11% των ψήφων, ακολουθούμενη από το Κομμουνιστικό Κόμμα με 21,4%. Στην τρίτη θέση βρέθηκε το εθνικιστικό κόμμα LDPR με 9% των ψήφων.

Παρά την καθαρή πλέον νίκη του κυβερνώντος κόμματος, οι απώλειες σε σχέση με τα επιτεύγματα των εκλογών του 2016 είναι σημαντικές, καθώς τότε η «Ενωμένη Ρωσία» είχε κερδίσει θριαμβευτικά, «κατακτώντας» πάνω από το 54% των ψήφων. Φέτος σημειώθηκε, επίσης, μεγάλη εκλογική εποχή, σε ποσοστό 47%.

Ακόμα και με τις απώλειες υπόψη, οι επικριτές του Κρεμλίνου κάνουν λόγο για εκλογική νοθεία, επισημαίνοντας πως το «κυνήγι» εναντίον της αντιπολίτευσης  εντατικοποιήθηκε πριν τις εκλογές. Πράγματι, από τις ρωσικές βουλευτικές εκλογές του 2021 αποκλείσθηκαν δυνάμει σημαντικοί αντίπαλοι του Πούτιν, όπως ο πρώην επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος GRANI, Ντμίτρι Γκούντκοφ. Ο Γκούντκοφ εγκατέλειψε τη Ρωσία τον Ιούνιο, λέγοντας ότι θα του ήταν «αδύνατον» να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές και ότι θα αντιμετώπιζε ποινικές διώξεις εάν παρέμενε στη χώρα, καθώς το Κρεμλίνο τον είχε ήδη κατηγορήσει για «δεσμούς με την τρομοκρατία».

Ταυτόχρονα, στις φετινές εκλογές υπήρξε μηδενική εκπροσώπηση του αντιπολιτευόμενου κινήματος του Αλεξέι Ναβάλνι και των ομοϊδεατών του, που αποτελούν τους πλέον σφοδρούς επικριτές του Κρεμλίνου και της κυβέρνησης Πούτιν εδώ και χρόνια, με τον ίδιο τον Ναβάλνι να βρίσκεται στη φυλακή για παλιές κατηγορίες απάτης με «πολιτικό κίνητρο»  και πολλούς από τους συνεργάτες του να έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία για να διαφύγουν της σύλληψης, αφότου το κίνημά του εν συνόλω κρίθηκε εξτρεμιστικό.

Μέσω του διαδικτύου, οι υποστηρικτές του Ναβάλνι ενθάρρυναν τους ψηφοφόρους να προτιμήσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα, με τις δημοσιεύσεις αυτές να «εξαφανίζονται» από το internet με μεγάλη ταχύτητα και μετά την παρέμβαση των αρχών.

Όπως και να έχει, πολλοί θεωρούν ότι τα χαμηλότερα ποσοστά της «Ενωμένης Ρωσίας» σε αυτές τις εκλογές σχετίζονται με την επιρροή του κινήματος του Ναβάλνι στην κοινή γνώμη, καθώς και με το ίδιο το γεγονός της φυλάκισής του, αλλά και το περιστατικό της ύποπτης δηλητηρίασής του τον Αύγουστο του 2020. Ο Λεονίντ Βολκόφ, εταίρος του Ναβάλνι, έκανε επίσης δηλώσεις περί νοθείας ήδη από την αρχή της καταμέτρησης των ψήφων στις φετινές εκλογές.