Ο τζίρος του λιανικού εμπορίου έφτασε την περασμένη Πέμπτη (17/12) περίπου το 35% του περσινού εορταστικού τζίρου, «από το 0 που θα ήμασταν χωρίς την παράδοση εκτός», όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στο μοντέλο αγοράς click away.

«Εχουμε πετύχει αξιοσημείωτο, για κλειστό λιανικό εμπόριο, τζίρο», τόνισε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που έθεσε ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, με θέμα: «Η έλλειψη ρευστότητας πνίγει τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας».

Κατά τα λεγόμενα του υπουργού, σε όλη αυτή την περίοδο της δεύτερης καραντίνας, η κίνηση ήταν αρκετά μεγαλύτερη από ό,τι την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου. Τα στοιχεία έδειξαν πως ο μέσος όρος αύξησης της κίνησης αυτή την εβδομάδα, συγκριτικά με την προηγούμενη, είναι 7,5%.

Εκτίμησε, μάλιστα, πως εάν συνεχίσει το click away με τον τρόπο που εφαρμόζεται, δηλαδή να γίνονται πωλήσεις χωρίς να αυξάνεται η κίνηση στους δρόμους -όπως σημείωσε- θα έχει επιτευχθεί «κάτι μοναδικό: να διατηρούμε την υγειονομική ασφάλεια και να λειτουργεί και η αγορά. Αυτό θα είναι φανταστικό εάν συμβεί και εύχομαι να συμβεί». Παράλληλα, κάλεσε όλους τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα μέχρι το τέλος και να μην τα παραβιάζουν. «Γιατί εάν όλοι τηρήσουμε τα μέτρα, θα σώσουμε και επιχειρήσεις, θα σώσουμε και θέσεις εργασίας, θα εξυπηρετήσουμε και τον πελάτη», όπως εξήγησε.

Επιπλέον, ο υπουργός έκανε λόγο για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που σχεδιάζει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), ύψους 450 εκατ. ευρώ. Οπως τόνισε, το προϊόν θα βγει εντός Ιανουαρίου, ενώ θα είναι μόνο για τις μικρές επιχειρήσεις και θα έχει μεγαλύτερη εγγύηση, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε, εκ νέου, επιχειρήσεις που θα χρειαστούν περαιτέρω οικονομική στήριξη για να ανταπεξέλθουν στη μεγάλη κρίση που, προφανώς, φέρνει το κλειστό λιανικό εμπόριο στις γιορτές».

Στο παραπάνω χρηματοδοτικό εργαλείο είχε αναφερθεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, σε συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής (29/11).

Οπως είχε εξηγήσει πρόκειται για τη δημιουργία ενός μικρού εγγυοδοτικού προϊόντος, με σκοπό οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην αναγκαία ρευστότητα. «Με την τραπεζική μόχλευση, ο συνολικός προϋπολογισμός του θα ανέλθει σε περίπου 450 εκατ. ευρώ και θα αφορά σε εγγυημένα δάνεια κεφαλαίου κίνησης με ευνοϊκότερους όρους και μέγιστο δάνειο τα 50.000 ευρώ», είχε δηλώσει ο κ. Τσακίρης, κοινοποιώντας πως θα ακολουθήσουν «ακόμη περισσότερα ευέλικτα και «έξυπνα» χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο με την ΕΑΤ όσο όμως και με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς».