Τα 110 εποχικά καταστήματα της χώρας με χριστουγεννιάτικα είδη μπορούν να ανεβάζουν… ρολά από την προσεχή Δευτέρα (7/12) και να λειτουργήσουν έως τις 8 Ιανουαρίου του 2021, με κανόνες προσαρμοσμένους στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού. Αυτό προβλέπει η απόφαση της κυβέρνησης, έπειτα από εισήγηση του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή (ΓΓΕΠΚ), Παναγιώτης Σταμπουλίδης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, η εν λόγω επανεκκίνηση της αγοράς αφορά αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

– Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα (ΚΑΔ/47.59.56.16)

– Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων (ΚΑΔ/47.65.67.02)

– Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά (ΚΑΔ/47.65.67.06)

– Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κ.λπ. (ΚΑΔ/47.65.67.07).

Σημειώνεται πως τα προϊόντα που εντάσσονται σε αυτούς τους 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ.

Κατά τα λεγόμενα του κ. Σταμπουλίδη, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα συγκεκριμένα προϊόντα. Επίσης, δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων.

Αξίζει να επισημανθεί πως η τελωνειακή αξία εισαγωγής των χριστουγεννιάτικων στολιδιών ανέρχεται, περίπου, σε 25 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.

Οι κανόνες

Τα εποχικά καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν από τις 7 π.μ. έως τις 8:30 μ.μ., ενώ για τη μετάβαση σε αυτά θα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033, με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ).

 Στα καταστήματα με εμβαδόν έως 100 τ.μ. θα επιτρέπονται, ταυτόχρονα, έως 4 άτομα. Σε εκείνα άνω των 100 τ.μ. θα προστίθεται ακόμη ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. Η χρήση μάσκας προστασίας είναι υποχρεωτική από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό, ενώ παράλληλα θα πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ ατόμων. Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν το χθεσινό ρεπορτάζ (4/12) του «Ε.Τ.» γύρω από τους κανόνες λειτουργίας των εποχικών καταστημάτων.

Από εκεί και πέρα, συνιστάται να μη γίνεται χρήση ανελκυστήρων. Ωστόσο, αν κρίνεται αναγκαία, όπως επισήμανε ο ΓΓΕΠΚ, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%. Επισημαίνεται πως σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑμεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η συμπεριφορά όλων μας ως προς την τήρηση των κανόνων κατά τη λειτουργία των συγκεκριμένων ανωτέρω επιχειρήσεων θα κρίνει τα επόμενα βήματά μας. Είναι σημαντικό να τηρήσουμε απαρέγκλιτα τους κανόνες αυτοπεριορισμού και ατομικής υγιεινής, για να πορευτούμε με ασφάλεια την επόμενη περίοδο», τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης.

 Για τα σούπερ μάρκετ

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, απάντησε -μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό- στις ενστάσεις που διατυπώνονται γύρω από την απόφαση του ΥΠΑΝ να πωλούνται χριστουγεννιάτικα είδη και από τα σούπερ μάρκετ: «Κρίναμε, πρώτον, ότι αν ανοίξουμε μόνο τα 110 αυτά καταστήματα θα δημιουργηθούν, αναγκαστικά, εικόνες συνωστισμού σε αυτά, κάτι που δεν θέλαμε και δεύτερον, καλώς ή κακώς, πλέον φτάνουμε στην 7η Δεκεμβρίου, άρα αυτά όλα τα είδη πρέπει κάπως να πουληθούν. Δεν μπορούν να μείνουν στα ράφια». Υπενθυμίζεται πως οι φορείς της αγοράς, από την πλευρά τους, κάνουν λόγο για δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού.

Πρόσθετα, αναφέρθηκε στο κλιμακωτό άνοιγμα της αγοράς και ειδικότερα στα καταστήματα που θα… πάρουν σειρά (κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και καταστήματα παιχνιδιών), χωρίς να παραθέσει συγκεκριμένες ημερομηνίες. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Το σχέδιο που έχουμε εκπονήσει στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να δώσουμε προτεραιότητα στο άνοιγμα της αγοράς σε κλάδους εποχικούς, όπως τα παιχνίδια. Στην ίδια λογική έχουμε βάλει τα κομμωτήρια για λόγους ατομικού καλλωπισμού και φροντίδας, και τα βιβλία. Για να ληφθεί η απόφαση να ανοίξουν όλα αυτά τα καταστήματα πρέπει πρώτα η πανδημία να υποχωρήσει σε πιο χαμηλά νούμερα. Τώρα τα νούμερα είναι ακόμα υψηλά. Αρα, δεν μπορούσαμε να πάμε σε πιο γενναία απόφαση. Πρόθεσή μας είναι όταν με το καλό η επιδημία το επιτρέψει, το άνοιγμα της αγοράς να γίνει κλιμακωτά, για να αποφευχθεί και ο μεγάλος συνωστισμός».

Η εστίαση

Οσο για τις επιχειρήσεις εστίασης, άφησε να εννοηθεί πως δεν θα ανεβάσουν άμεσα… ρολά: «Με τα κρούσματα που βλέπουμε, καθημερινά, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όταν δυσκολευόμαστε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο εν μέσω εορτών, πόσο πολύ δύσκολο είναι το άνοιγμα της εστίασης. Αλλωστε και οι εκπρόσωποι της εστίασης έχουν πει ότι αν είναι να ανοίξουν πέντε μέρες, καλύτερα να μην ανοίξουν καθόλου».