Στην αντεπίθεση περνά η Αθήνα σε μια επιχείρηση διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και με εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 2 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο η τελετή υπογραφής της συμφωνίας για τον East Med από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ στις 5 του μηνός θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών του σχήματος «3+1», Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας. Το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει στις 7 Ιανουαρίου η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θέσει στο τραπέζι της συζήτησης τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο Ερντογάν έχει παροξύνει την απειλητική του στάση και προσπαθεί με τρόπο περίπου απειλητικό να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ 100,3. Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, σημειώνοντας ότι έχουν δημιουργήσει μία «πολύ εντυπωσιακή διπλωματική περιχαράκωση και απομόνωση της Τουρκίας» και οι τουρκικές ενέργειες αποδοκιμάζονται τώρα από διεθνείς οντότητες και από κράτη της Ανατολικής Μεσογείου.

«Μεγάλο λάθος»

Εξάλλου, όπως επισήμανε, η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία περιοχή με μεγάλο ενδιαφέρουν γεωστρατηγικό, με ενδιαφέρον και στους τομείς του εμπορίου και της ενέργειας και όταν η Τουρκία παύει πλέον να απειλεί μόνο την Ελλάδα, αν αυτό αναδειχθεί σωστά, μπορεί να είναι «και ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της (Τουρκίας) που θα οδηγήσουν σε εξελίξεις θετικότερες για εμάς».

Για την επίσκεψη του προέδρου του λιβυκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ο κ. Τασούλας τόνισε ότι στόχο είχε «να καταλάβουμε ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά», η οποία -όπως είπε- είναι κατά της συμφωνίας Ερντογάν-Λιβύης, «όχι γιατί είναι βλαπτική για την Ελλάδα, αλλά για είναι βλαπτική για την ίδια τη Λιβύη».

Σε ερώτηση εάν, κατά την εκτίμησή του, ο κ. Ερντογάν θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Ατύπως φοβούμαι έχει στείλει ήδη» και πυρομαχικά και παραστρατιωτικές ομάδες. «Παραστρατιωτικές οργανώσεις δρουν στην Τρίπολη υποστηρίζοντας την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Διάλογος δεν γίνεται με κανονιοφόρους»

Για τάση απομόνωσης της Τουρκίας έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (ΘΕΜΑ Ρ/Σ), στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι «έχουμε (σ.σ.: η Ελλάδα) τα μέσα για να μην επιτρέψουμε οποιαδήποτε παραβίαση του εθνικού μας χώρου». Επίσης σημείωσε ότι «δεν έχουμε στείλει μήνυμα πως θέλουμε όξυνση της κατάστασης», για να προσθέσει ότι «διάλογος δεν γίνεται με κανονιοφόρους, με την αποστολή στρατευμάτων»: «Οι σχεδιασμοί και τα σενάρια γίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις, δεν είναι ποτέ στόχος η στρατικοποίηση μιας διπλωματικής κρίσης», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας εξάλλου τη στάση άλλων χωρών απέναντι στην Τουρκία, παρατήρησε ότι «δεν πρόκειται να σταματήσουν οι εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία. Αυτό που μπορεί να σταματήσει είναι η ανοχή σε μια διαρκή επεκτατική πολιτική, ακόμα και σε σημεία στα οποία η Τουρκία δεν έχει παραδοσιακά ερείσματα όπως στη Λιβύη». Ερωτηθείς για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι «θεωρώ πως είμαστε σε καλό δρόμο».

«Να ξέρετε ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα εφησυχάσουμε ούτε ότι έχουμε λύσει τα προβλήματα. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, προετοιμαζόμαστε και για συμφωνίες που ενδεχομένως να μην προκύψουν. Το θέμα είναι να οικοδομήσουμε αυτή την αξιόπιστη σχέση με εταίρους και φίλους και αυτή την αξιόπιστη σχέση θα κρίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στην Ουάσιγκτον».