Ένας Αμερικανός αστροναύτης και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες αναχώρησαν σήμερα για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ένα ταξίδι που σηματοδοτεί μια σπάνια στιγμή συνεργασίας μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πύραυλος Σογιούζ εκτοξεύτηκε την προβλεπόμενη ώρα, στις 16.54 (ώρα Ελλάδας) από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν.

«Η σταθερότητα είναι καλή (…) το πλήρωμα αισθάνεται καλά», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της NASA μετά την εκτόξευση, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τους ιστότοπους των διαστημικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ο πύραυλος που μεταφέρει τον Αμερικανό Φρανκ Ρούμπιο και τους Ρώσους Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πετέλιν, αναμένεται ότι θα προσδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσα στις επόμενες τρεις ώρες. Ο Ρούμπιο είναι ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης που αναχωρεί για τον ISS με ρωσικό πύραυλο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το πλήρωμα θα περάσει έξι μήνες στον ISS όπου βρίσκονται αυτό το διάστημα οι Ρώσοι Ολέγκι Αρτέμιεφ, Ντενίς Ματβέγιεφ και Σεργκέι Κορσακόφ, οι Αμερικανοί Μπομπ Χάινες, Κιελ Λίντγκρεν και Τζέσικα Γουότκινς και η Ιταλίδα Σαμάνθα Κριστοφορέτι.

Ο ISS, καρπός της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, είναι χωρισμένος σε δύο τμήματα: το αμερικανικό και το ρωσικό. Για να διατηρείται σε τροχιά εξαρτάται από το ρωσικό σύστημα προώθησης ενώ το αμερικανικό τμήμα διαχειρίζεται την ηλεκτρική ενέργεια και τα συστήματα επιβίωσης.

Η Άννα Κικίνα, η μοναδική εν ενεργεία κοσμοναύτισσα της Ρωσίας, είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για τον ISS στις αρχές Οκτωβρίου με έναν πύραυλο Crew Dragon της αμερικανικής εταιρείας SpaceX. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα πετάξει με έναν πύραυλο της εταιρείας του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ.

Η Ρωσία θέλει να αποχωρήσει από τον ISS μετά το 2024 και να κατασκευάσει τον δικό της διαστημικό σταθμό, αλλά δεν έχει ορίσει το πότε θα γίνει αυτό. Η NASA χαρακτήρισε «λυπηρή εξέλιξη» αυτήν την απόφαση, εκτιμώντας ότι θα δυσκολέψει τις επιστημονικές έρευνες που γίνονται στον ISS.

Ειδικοί του διαστημικού τομέα εκτιμούν ότι η κατασκευή ενός νέου διαστημικού σταθμού μπορεί να κρατήσει περισσότερα από 10 χρόνια και η ρωσική διαστημική βιομηχανία, το «καμάρι» της Μόσχας από την εποχή της ΕΣΣΔ, δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στο έργο αυτό υπό το καθεστώς των κυρώσεων.