Πρόταση για συνδιοργάνωση του Μουντιάλ του 2030 από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία προέκυψε κατά την τετραμερή σύνοδο που διεξάγεται στη Βάρνα.

Την πρόταση έκανε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ αμέσως μετά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα εξεταστεί σε βάθος δεκαετίας οι τέσσερις χώρες να συνδιοργανώσουν μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση.

Την αρχική ιδέα της αθλητικής συνεργασίας των τεσσάρων χωρών, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, είχε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πρόκειται για μία εξέλιξη που αποδεικνύει την μεγάλη δυναμική του εγχειρήματος και την προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, επιτρέποντας τους την εξέταση της από κοινού διοργάνωσης του κορυφαίου ποδοσφαιρικού γεγονότος στον κόσμο, του Μουντιάλ, το 2030.

Σημειώνεται ότι στην προσπάθειά τους αυτή οι τέσσερις χώρες θα συναντήσουν δύσκολους αντιπάλους, αφού για το Μουντιάλ του 2030 υπάρχει ήδη η κοινή υποψηφιότητα Αργεντινής, Παραγουάης και Ουρουγουάης, ενώ η ομοσπονδία της Ιρλανδίας, γνωστοποίησε πως θα σταθεί στο πλευρό των Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Β.Ιρλανδίας, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα κοινής υποψηφιότητας για το Μουντιάλ του 2030. Επιπλέον σκέψεις κάνουν για κοινή πρόταση Αλγερία, Τυνησία και Μαρόκο.