«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την Κεντροαριστερά. Η Ν.Δ. είναι ο βασικός ιδεολογικός και πολιτικός μας αντίπαλος», δηλώνει ο Χρήστος Πρωτόπαπας, που αποφεύγει συστηματικά να δώσει συνέχεια στην κόντρα Γεννηματά – Γερουλάνου, όπως αυτή αναδείχθηκε στο πρόσφατο, έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι η ανυπαρξία πολιτικής πρότασης ωθεί στην «εύκολη λύση» και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση και προαναγγέλλει αντιπολίτευση με μεγάλη ένταση από το Κίνημα Αλλαγής.

Το έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τελείωσε και πολλά πράγματα ειπώθηκαν «έξω από τα δόντια». Είναι καλύτερα ή χειρότερα τα πράγματα για το κόμμα σας μετά από αυτό;

Οι αποφάσεις λήφθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, έληξε και ο κύκλος της ενασχόλησης με αυτό το θέμα. Και η εσωστρέφεια βέβαια. Προχωρούμε, φυγή προς τα εμπρός. Με νέες πολιτικές πρωτοβουλίες και δυναμική αντιπολίτευση. Με τη Συνδιάσκεψή μας, που θα θέσει τη σοσιαλιστική σφραγίδα στη στρατηγική μας, θα δώσει τις δικές μας απαντήσεις στα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα.

Με τη θεσμική λειτουργία του κόμματος, την ολοκλήρωση της εκλογής των νομαρχιακών οργάνων, το Συνέδριο της Νεολαίας μας.

Τι απαντάτε σε όλα λέει ο κ. Γερουλάνος; Τον θέλετε εκτός ΠΑΣΟΚ;

Επαναλαμβάνω: Εμείς προχωράμε. Όποιος πραγματικά το επιθυμεί έρχεται στο Κίνημα Αλλαγής, κοντά μας.

Έχετε πλέον ικανό δείγμα για να κρίνετε την πορεία της κυβέρνησης. Πώς την κρίνετε; Ποια θεωρείτε ως μελανά σημεία της διακυβέρνησης;

Βήμα βήμα η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποκαλύπτεται. Στην οικονομία φροντίδα μόνο για τους λίγους και ισχυρούς. Οι μικρομεσαίοι απουσιάζουν από το δήθεν αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Στο φορολογικό δεν υπάρχει μέριμνα για τα μεσαία εισοδήματα. Οι συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων υπονομεύονται. Ανοίγει ο δρόμος για μαζικούς πλειστηριασμούς α’ κατοικίας. Και οικοδομείται ένα συγκεντρωτικό κράτος, με άκρως πελατειακά χαρακτηριστικά. Υπερσυγκέντρωση στο πρωθυπουργικό γραφείο, ωμές παρεμβάσεις στην Αυτοδιοίκηση, απροκάλυπτοι κομματικοί διορισμοί σε ΔΕΚΟ και νοσοκομεία.

Όλο και πιο πολύ το προσωπείο του νέου και του φιλελεύθερου πέφτει και το πρόσωπο της παλαιάς Δεξιάς αποκαλύπτεται.

Ναι, θα εντείνουμε την αντιπολίτευσή μας απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση. Η Ν.Δ. είναι για μας, για την προοδευτική παράταξη, ο κύριος ιδεολογικός και πολιτικός μας αντίπαλος.

Ο κ. Τσίπρας, δεν το κρύβει άλλωστε, στοχεύει στην ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Είστε σε μάχη για την πρωτοκαθεδρία ή θα …συνθηκολογήσετε;

Τι σχέση, αλήθεια, έχουν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά; Οι ίδιοι την αποκηρύσσουν. Τώρα το παίζουν αριστεροί και επιτίθενται στη Ν.Δ., η οποία όμως εφαρμόζει δικές τους πολιτικές. Το χειρότερο είναι ότι η ανυπαρξία πολιτικής πρότασης ωθεί στην «εύκολη λύση» τον ΣΥΡΙΖΑ, στην επιστροφή στον λαϊκισμό, στον εναγκαλισμό των μπαχαλάκηδων. Στα fake news του κ. Παπαδημούλη και στην ακραία ρητορική του κ. Πολάκη. Αργά και σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέφτει, τα αδιέξοδα θα αναδεικνύονται. Ο διχασμός και η κατασκευή εχθρών κούρασαν πια, ο κόσμος θέλει λύσεις στα προβλήματά του.

Οσο για τις «επαναλαμβανόμενες μεταγραφές» με τα πρώην στελέχη μας, επισημαίνουμε ότι σχεδόν στην ολότητά τους ή είχαν πάει εδώ και χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ (και σε υπουργικά γραφεία) ή μετείχαν προεκλογικά στις εκδηλώσεις του, π.χ. στο Μέγαρο Μουσικής, για την «πρωτοβουλία-γέφυρα». Παλιά, ξινά σταφύλια.
Η πενία τέχνες κατεργάζεται. Γι’ αυτό και καταφεύγουν σε αυτά τα τεχνάσματα.

Eίστε δεκανίκι της Ν.Δ. και της κυβέρνησης, όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τις δικές τους επιλογές, τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα, εφαρμόζει σε κρίσιμα θέματα η Ν.Δ. Και στα πλεονάσματα και στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Άρα, ας σιωπούν, για να μην εκτίθενται πάλι.

Η αίσθηση της κοινής γνώμης είναι ότι η επιρροή του Κινήματος Αλλαγής φθίνει και ότι οι δυνάμεις του δεν ανανεώνονται.

Από πού προκύπτει αυτό; Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, στις εκλογές των σωματείων, των επαγγελματικών οργανώσεων, τελείως διαφορετική εικόνα υπήρξε. Αλλο να λέμε ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το σημερινό ποσοστό και άλλο τα αυθαίρετα συμπεράσματα. Επισημαίνω ότι και η Φώφη Γεννηματά σε όλες τις μετρήσεις είναι η δεύτερη σε δημοφιλία πολιτική αρχηγός.

Πέρα από τα πολλά νέα στελέχη που βρίσκονται πια στην πρώτη γραμμή, υπενθυμίζω ότι η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα ανανεώθηκε κατά 40% περίπου. Να είστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα μας ξαναδείτε σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό μας σύστημα.

Πρόθεσή μας είναι να εκφράσουμε τους πολίτες ως η προοδευτική δύναμη διακυβέρνησης, ως η πραγματική κυβερνώσα Αριστερά.

Δεν αποφασίζουμε εμείς τις εκλογές, αλλά όποτε και αν γίνουν θα είμαστε έτοιμοι…

Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού, νέος εκλογικός νόμος, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Τι θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής; Βλέπετε πρόωρες εκλογές;

Οπως σε όλα τα θέματα έχουμε καθαρή θέση, συνδυάζουμε την κριτική μας με τον εναλλακτικό δικό μας δρόμο.

• «Να» στην ψήφο των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.

• «Όχι» σ’ έναν εκλογικό νόμο που διατηρεί τον τεχνητό δικομματισμό και μετατρέπει τις λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Θα επιμείνουμε στη δική μας πρόταση που έγκαιρα παρουσιάσαμε.

• «Ναι» στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αυτή τη φορά από την ευρύτερη προοδευτική παράταξη.
Οσο για το πότε θα γίνουν εκλογές; Δεν το αποφασίζουμε εμείς. Αλλά όποτε κι αν γίνουν θα είμαστε έτοιμοι.