Πάνος Τσακλόγλου: Έμμεση προτροπή να παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο και να βγουν όσο αργότερα γίνεται στη σύνταξη και κυρίως μετά τα 35 έτη για να μη χάσουν τις σημαντικές αυξήσεις που δίνει ο Νόμος 4670/2020 στις συντάξεις απηύθυνε χθες στους ασφαλισμένους ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος ΤσακλόγλουΑναφερόμενος, δε, στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων, είπε ότι «θα περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022», αν και ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου ήταν να έχουν τελειώσει οι εκκρεμότητες στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αν βιαστεί κάποιος να πάει για σύνταξη τώρα, θα πάρει αρκετά χαμηλότερη σύνταξη από αυτή που θα έπαιρνε εάν έμενε στην εργασία του μερικά χρόνια παραπάνω», ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, μιλώντας στη ραδιοσυχνότητα του Πρώτου Προγράμματος (105,8 Fm), εξηγώντας στους ασφαλισμένους που σκέφτονται να συνταξιοδοτηθούν ότι με το νόμο Βρούτση (Νόμος 4670/2020) όσοι έχουν ένσημα πάνω από 30 έτη και κυρίως πάνω από 35, θα έχουν μεγαλύτερες συντάξεις, καθώς θα υπολογιστούν με πάρα πολύ καλούς συντελεστές αναπλήρωσης.

 

Όρια ηλικίας

Για τα όρια ηλικίας είπε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις ηλικίες συνταξιοδότησης που έχουν ήδη τεθεί με προηγούμενους νόμους (Νόμος 4336/2015) και θα τηρηθούν απαρέγκλιτα. Σημειώνεται ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύουν ως το τέλος του 2021 είναι μεταβατικά, καθώς επιτρέπουν στους παλαιούς ασφαλισμένους -με ένσημα πριν από το 1993- να αποχωρήσουν για πλήρη σύνταξη σε ηλικίες κάτω των 62 ετών και με λιγότερα από 40 χρόνια. Πέρα από τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι δρομολογείται η παράταση και για το 2022 των μεταβατικών αυτών ορίων ηλικίας με εξαγορές πλασματικών ετών ώστε οι ασφαλισμένοι να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα αντί στα 62 με 40 χρόνια ή στα 67 με λιγότερα, που επρόκειτο να ισχύσουν από την επόμενη χρονιά. Η διάταξη όμως για την παράταση κατά ένα έτος στο ευνοϊκό καθεστώς των μεταβατικών ορίων ηλικίας δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ με σχετική απόφαση. Όσο καθυστερεί να αποσαφηνιστεί πλήρως αυτό που διαβεβαιώνει προφορικά ο κ. Τσακλόγλου τόσο υπάρχει και η ανησυχία για πιθανές ανατροπές της τελευταίας στιγμής με αποτέλεσμα πολλοί να σπεύδουν να σιγουρέψουν την έξοδο με αίτηση ως τον Δεκέμβριο του 2021.

Για την παρατηρούμενη αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης κατά τους τελευταίους μήνες του χρόνου, ισχυρίστηκε πως «δεν είναι κάτι το απρόσμενο, καθώς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βγαίνουν σε συνταξιοδότηση περισσότεροι ασφαλισμένοι αλλά και δάσκαλοι όπως και καθηγητές», στις τάξεις των οποίων υπάρχει μεγάλη αύξηση αιτήσεων.

 

Το… στοκ

Δίδοντας στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υφυπουργός Εργασίας είπε πως απομένουν «γύρω στις 130.000 κύριες συντάξεις» και ότι «στόχος είναι να λύσουμε το πρόβλημα ή να το περιορίσουμε σε πάρα πολύ σημαντικό βαθμό, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022». Ήδη, όπως είπε, «στο εννεάμηνο του 2021 έχουν βγει 40.000 με 45.000 εκκρεμείς συντάξεις. Από τις 10.000-12.000 αιτήσεις που εκκαθαρίζονταν το μήνα, έχουμε φτάσει κοντά στις 20.000 και με την ένταξη των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων από τα τέλη Οκτωβρίου ελπίζουμε να ξεπεράσουμε τις 30.000 το μήνα», υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγλου.