Η Ρωσία κάλεσε εκπροσώπους των Ταλιμπάν να συναντηθούν στη Μόσχα στο πλαίσιο των προσπαθειών για το άνοιγμα των διπλωματικών διαύλων με την de facto νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, επιβεβαίωσε ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τη χώρα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, ο οποίος υπηρετεί επίσης ως διευθυντής του δεύτερου ασιατικού τμήματος στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι είχε αποσταλεί σχετική πρόσκληση στους αξιωματούχους των Ταλιμπάν.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της συνάντησης και το ποιος μπορεί να παρευρεθεί σε αυτήν δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη.

Παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν χαρακτηρίστηκαν τρομοκρατική οργάνωση και απαγορεύτηκαν στη Ρωσία, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι έλαβαν άδεια να παρακολουθήσουν συνομιλίες στη Μόσχα νωρίτερα φέτος, σε μια προσπάθεια να «σφυρηλατηθεί μια ειρηνευτική συμφωνία». Έκτοτε, η ισλαμιστική μαχητική ομάδα έχει καταλάβει σχεδόν όλο το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και των συμμάχων τους.

Τον Ιούλιο, λίγες εβδομάδες πριν από την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, υπερασπίστηκε τις  διαπραγματεύσεις με τους ανώτερους ηγέτες της οργάνωσης. «Το κίνημα των Ταλιμπάν είναι απαγορευμένο στη χώρα μας» , είπε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα «επιβεβαιώνει με κάθε δυνατό τρόπο την αποφασιστικότητά της να πολεμήσει κατά της διεθνούς τρομοκρατικής δραστηριότητας».

«Υπάρχει μια μικρή και σημαντική απόχρωση», συνέχισε η Ζαχάροβα. «Το κίνημα των Ταλιμπάν είναι μέρος του δια-αφγανικού διαλόγου. Αυτός είναι ο διάλογος που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε όλες τις χώρες να διευκολύνουν». Η Ζαχάροβα προσέθεσε ότι, πραγματοποιώντας συνομιλίες με όλες τις πλευρές, η Ρωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι ηγέτες των Ταλιμπάν δήλωσαν ότι το Αφγανιστάν είναι Ισλαμικό Εμιράτο και ανέλαβαν τον έλεγχο του κράτους. Ωστόσο, κανένα ξένο έθνος δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη την ομάδα ως νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Ο Καμπούλοφ είχε προηγουμένως αφήσει να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να την αναγνωρίσει, ενώ εξήγησε ότι «δεν βιαζόμαστε» και ότι μια τέτοια κίνηση θα εξαρτηθεί από το «πώς θα συμπεριφερθεί το νέο καθεστώς».

«Αν συγκρίνουμε πόσο εύκολο είναι να διαπραγματευτούμε ως συνάδελφοι και εταίροι, τότε οι Ταλιμπάν μου φαίνοντα,ι εδώ και πολύ καιρό, πιο προετοιμασμένοι για διαπραγματεύσεις από ό, τι ήταν η κυβέρνηση- μαριονέτα» , είχε πει τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η πρώην ηγεσία που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ «εκλέχτηκε αμφίβολα, κυβέρνησε άσχημα και τελείωσε επαίσχυντα».