Προεκλογικό χαρτί για την κυβέρνηση οι συντάξεις

Αλήθεια, ελπίδα, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση είναι λέξεις που η ηγεσία της Ν.Δ. προβάλλει ως θεμέλια πάνω στα οποία επιδιώκει να οικοδομήσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Ορόσημο στην προσπάθεια αυτή θα αποτελέσει η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, καθώς, μία εβδομάδα μετά την παροχολογία χωρίς αντίκρισμα που όλοι αναμένουν από τον Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος θα εμφανιστεί ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας χωρίς καλάθι παροχών, αλλά με κοστολογημένο και ρεαλιστικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Αποφασισμένος, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, να επιμείνει σε οραματικό λόγο για το μέλλον της χώρας την ίδια στιγμή που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει τις βουτιές στο παρελθόν αναζητώντας παρωχημένες διαχωριστικές γραμμές για να συντηρήσει τη διχαστική στρατηγική της.

Βασικός του στόχος είναι -εκμεταλλευόμενος και τις συγκρίσεις που αναπόφευκτα θα γίνουν με όσα θα έχει πει νωρίτερα ο πρωθυπουργός- να καταδείξει ότι μόνο η Ν.Δ. έχει συγκροτημένο σχέδιο για επόμενη μέρα και μπορεί να εμπνεύσει πάλι εμπιστοσύνη στους Ελληνες, αλλά και να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας στο εξωτερικό. Το τελευταίο θεωρείται «κλειδί» για να επιτύχει, ως κυβέρνηση, το μεγάλο στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% που έχει συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση, διασφαλίζοντας μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει ακόμη πιο δυναμική μείωση φόρων και εισφορών και κατά συνέπεια ισχυρότερη ανάπτυξη.

Σε ισχυρό χαρτί στη μελλοντική διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα μπορεί να εξελιχθεί και το νέο ασφαλιστικό που προαναγγέλλει η ηγεσία της Ν.Δ. σε συνέχεια της εξαγγελίας για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
«Αμα παρουσιάσεις ένα αξιόπιστο και συγκροτημένο σχέδιο και πείσεις ότι η παρέμβαση αυτή σε πάει πολύ μακριά, μπορείς να συζητήσεις από ενισχυμένη θέση για τα υψηλά πλεονάσματα», εκτιμούν γαλάζια στελέχη και σημειώνουν ότι «το ασφαλιστικό πρέπει να γίνει από εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας εργαλείο για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να μιλήσει πιο αναλυτικά για τους τρεις πυλώνες που προτείνει η Ν.Δ. και για τον οδικό χάρτη της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, σημειώνοντας όχι μόνο τη θετική επίδραση στο επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και ότι θα αυξήσει άμεσα και το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων.

Το μήνυμά του, άλλωστε, θα είναι ότι πολλές κοινωνικές ομάδες θα ωφεληθούν από το συνολικό σχεδιασμό της Ν.Δ. για μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων, όπως του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, αλλά και του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13% αρχικά.

Στον πυρήνα του γαλάζιου προγράμματος βρίσκεται η ισχυρή ανάπτυξη, με φιλόδοξο στόχο να επιτευχθούν ρυθμοί 3%-4% τα επόμενα χρόνια, οι ιδιωτικές επενδύσεις να φθάσουν τα 100 δισ. σε μία τετραετία και να δημιουργούνται ετησίως 100.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σε περιβάλλον ισχυρής ανάπτυξης απόλυτη προτεραιότητα θα αποτελεί η δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναμένεται να θέσει εκ νέου και τον επιχειρηματικό κόσμο προ των ευθυνών του απέναντι στους εργαζομένους.

Η Ν.Δ. στηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού, επιμένοντας στη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και σημειώνοντας ότι η αύξηση πρέπει «να αντικατοπτρίζει και την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Απόφασή της είναι να αποκρούσει κάθε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να οικειοποιηθεί την κοινωνική ευαισθησία. Καταρρίπτεται, άλλωστε, και από την πραγματικότητα των 35.000 παιδιών που μένουν εκτός παιδικών σταθμών, φέρνοντας στο προσκήνιο την «αδιαπραγμάτευτη προγραμματική δέσμευση» του κ. Μητσοτάκη ότι κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού. Το γαλάζιο σχέδιο, που εκτιμάται ότι καλύπτει το 98% των οικογενειών, προβλέπει μηνιαίο κουπόνι 180 ευρώ για δέκα μήνες το χρόνο σε όλες τις οικογένειες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα σχετικά έξοδα, για να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό της επιλογής τους, είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό.

Η γαλάζια κοινωνική ατζέντα δεν θα είναι μεγάλη, αλλά είναι απόλυτα συγκεκριμένη και κοστολογημένη. Περιλαμβάνει επίσης αύξηση αφορολογήτου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο 1 δισ., ελαστικοποίηση των κριτηρίων χορήγησης επιδόματος ανεργίας, χορήγηση μικρών δανείων για δημιουργία οικογενειακών ή προσωπικών επιχειρήσεων, αλλά και προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων, ώστε 50.000 άνεργοι κάτω των 35 ετών να πιστοποιηθούν σε γνώσεις βασικού προγραμματισμού με στόχο τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για καλές δουλειές σε ανθρώπους που αισθάνονται σήμερα αποκλεισμένοι.

Κατάρτιση, διά βίου μάθηση, κάλυψη της μεγάλης απόστασης μεταξύ των δεξιοτήτων που ζητούν οι επιχειρήσεις και των δεξιοτήτων των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων, καινοτομία αποτελούν επίσης προτεραιότητες του γαλάζιου σχεδίου, το οποίο, εκτός από τη διαφορετική δημοσιονομική πολιτική και τους λιγότερους φόρους, έχει στον πυρήνα του και το «μαζεμένο κράτος». Από την περσινή ΔΕΘ έχει εξαγγείλει ότι το πρώτο γαλάζιο νομοσχέδιο θα αφορά στην επιτελική δομή του κράτους με στόχο να γίνει συνεκτικό και να έχει πραγματικό επιτελικό ρόλο καθορίζοντας τα επίπεδα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, αποκεντρωμένου κράτους, Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το σχέδιο της Ν.Δ. περιλαμβάνει επίσης παρεμβάσεις για το ιδιωτικό χρέος, τη ρευστότητα, ενώ το κεντρικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη θα αφορά σε μία κυβέρνηση που θα είναι «αποφασισμένη, συνεκτική και θα εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις επειδή πραγματικά τις πιστεύει».

«Ταχύτητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα» θα είναι, τέλος, το τρίπτυχο απέναντι σε μία κυβέρνηση που, όπως τονίζουν στην Πειραιώς, «αποδεικνύεται ανίκανη και επιβεβαιώνει ότι το ψέμα είναι η δεύτερη φύση της». Γι’ αυτό, άλλωστε, προεξοφλούν πως ό,τι και να εξαγγείλει το προσεχές Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να γίνει πιστευτός από τους πολίτες ούτε θα αλλάξει την αρνητική εικόνα μίας κυβέρνησης σε αποδρομή, η οποία «κλείνει τον κύκλο της».

By |2018-09-02T14:27:39+00:00Σεπτέμβριος 2nd, 2018|ΠΟΛΙΤΙΚΗ|0 Comments

Leave A Comment

two × 3 =