Το εμβόλιο της AstraZeneca/ Οξφόρδης έχει μόλις 10% αποτελεσματικότητα εναντίον του αφρικανικού στελέχους του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που έγινε πάντως σε μικρό δείγμα εθελοντών, οδήγησαν την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να σταματήσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca/Oxford, καθώς διαπιστώνεται πως η «αφρικανική παραλλαγή» έχει επικρατήσει στη χώρα, αφού εντοπίζεται στο 90% των νέων κρουσμάτων.

Η Νότια Αφρική καταγράφει 1,5 εκατ. κρούσματα μέχρι στιγμής και 46.000 θανάτους, ενώ η νέα μετάλλαξη ανησυχεί πολύ τις Αρχές.

Ο καθηγητής Σαμπίρ Μαντχί, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Γουιτγουότερσαντ, δήλωσε ότι είναι απογοητευτικά τα αποτελέσματα του εμβολίου της Οξφόρδης, αλλά θα επεκταθούν οι έρευνες σε πολλές ηλικιακές ομάδες. Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους πολίτες να περιμένουν ώστε να προμηθευτεί η χώρα εμβόλια από τις εταιρίες Johnson & Johnson και Pfizer, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Καλά αποτελέσματα

Την ίδια ώρα, οι βρετανικές Αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca/ Οξφόρδης.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της εταιρίας παρουσιάζει πολύ καλά αποτελέσματα σε όλες τις παραλλαγές του κορονοϊού που καταγράφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ δεν υπάρχει καμία σαφής απόδειξη ότι δεν προστατεύει από σοβαρή νόσηση. Ερευνες για τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech έχουν δείξει ότι προστατεύουν έναντι των νέων μεταλλάξεων. Οι δοκιμές για το εμβόλιο της Novavax και της Janssen έδειξαν επίσης ότι δεν έχουν ευρεία αποτελεσματικότητα στην αφρικανική μετάλλαξη.

Η «αφρικανική μετάλλαξη» που εντοπίστηκε τον Νοέμβριο θεωρείται μέχρι στιγμής πιο απειλητική γιατί βοηθά τον ιό να διαδίδεται πιο γρήγορα.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από τα ήδη γνωστά στελέχη του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί εδώ κι ένα χρόνο. Η επικεφαλής της ομάδας έρευνας και παρασκευής του εμβολίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ, δήλωσε ότι σύντομα θα παρασκευαστούν ενισχυτικές δόσεις εμβολίου που θα προστατεύουν και έναντι των μεταλλάξεων του ιού.

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή των εμβολιασμών παγκοσμίως, μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί 131,6 εκατομμύρια άνθρωποι, με το Ισραήλ και τη Βρετανία να πρωτοστατούν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι για να επιτευχθεί κάποιου είδους ανοσία στον κορονοϊό θα πρέπει να εμβολιαστεί το 56-70% του παγκόσμιου πληθυσμού.