Η Ευρώπη βρίσκεται πιο κοντά στον πόλεμο από ό,τι ήταν τα τελευταία 30 χρόνια, προειδοποίησε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου διπλωματίας αυτή την εβδομάδα, σχετικά με το αίτημα της Ρωσίας να μην επιτραπεί ποτέ στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Απευθυνόμενος στους απεσταλμένους των 57 μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Ζμπίγκνιου Ράου δεν κατονόμασε τη Ρωσία, αλλά απαρίθμησε μια σειρά από συγκρούσεις στις οποίες εικάζεται η εμπλοκή της Μόσχας.

«Φαίνεται ότι ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή του ΟΑΣΕ είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια», είπε ο Ράου, σε μια ομιλία του όπου περιέγραψε τις προτεραιότητες της χώρας του, καθώς η Πολωνία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΑΣΕ φέτος. Η Πολωνία είναι μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ που είναι πιο επιθετικά στην αντιμετώπιση των «ρωσικών ρεβιζιονιστικών φιλοδοξιών» στην Ανατολική Ευρώπη.

«Εδώ και αρκετές εβδομάδες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προοπτική μιας μεγάλης στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ανατολική Ευρώπη», ανέφερε ο Ράου.

«Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μέσα και γύρω από την Ουκρανία», πρόσθεσε, καλώντας για «πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, η οποία ήδη μάχεται με τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στα ανατολικά της. Η Ρωσία προσάρτησε την περιοχή της Κριμαίας της Ουκρανίας το 2014.

Οι συνομιλίες της Πέμπτης στη Βιέννη θα είναι οι πρώτες αυτή την εβδομάδα στις οποίες θα εκπροσωπηθεί η Ουκρανία, και εκεί μόνο σε χαμηλό επίπεδο πρεσβευτών. Οι υπουργικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στη Γενεύη την Τρίτη και μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη απέτυχαν να φέρουν σαφή πρόοδο.

Το Κρεμλίνο έδωσε την Πέμπτη μια ζοφερή αξιολόγηση των συνομιλιών της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς τις ως «αποτυχημένες» και λέγοντας ότι υπήρχε διαφωνία σε θεμελιώδη ζητήματα.

ΠΗΓΗ: Reuters