Την καταβολή διπλού επιδόματος για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν χθες από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης.

Πρόκειται για το βοήθημα που είχε ανακοινώσει από τη Βουλή την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά. Αφορά 482.335 δικαιούχους σε 256.552 νοικοκυριά που ζουν με εισόδημα κοντά στα όρια της φτώχειας. Ως γνωστόν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κλιμακώνεται από τα 200 ευρώ για τον άγαμo δικαιούχο και αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος τους νοικοκυριού και 50 ευρώ για κάθε παιδί.

Με τα δεδομένα αυτά τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν 400 ευρώ για τον άγαμο, 600 ευρώ για το ζευγάρι χωρίς παιδιά, 700 ευρώ για τα ζευγάρια με ένα παιδί, 800 ευρώ με δύο παιδιά, 900 ευρώ με τρία παιδιά και 1.000 ευρώ για το ζευγάρι με τέσσερα παιδιά.

Το βοήθημα θα πιστωθεί αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων όπου καταβάλλεται σε μηνιαία βάση και το επίδομα. Τα συναρμόδια υπουργεία διαβεβαιώνουν ότι αυτό θα συμβεί το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου και πάντως πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Το έκτακτο βοήθημα δίνεται για να υπάρξει κάποια οικονομική βοήθεια και για τους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι αναζητούν εργασία για πάνω από δύο χρόνια. Παράλληλα οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσαν ότι όσοι άνεργοι απέκτησαν την ιδιότητα του «μακροχρόνια» μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο θα πάρουν το επίδομα των 400 ευρώ που έχει περιληφθεί στο τελευταίο πακέτο των μέτρων στήριξης μέχρι και το τέλος του μήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε επίσης και για την υλοποίηση των υπολοίπων μέτρων που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα εν όψει του δεύτερου lockdown της οικονομίας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «υλοποιείται ήδη η προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις και η αναλογική κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών υπολογιζόμενων επί του ονομαστικού μισθού».

Επιπλέον μέτρα

Την Τρίτη ψηφίστηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης η δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, καθώς και αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών για τους εργαζόμενους που ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους.

Στο ίδιο νομοσχέδιο ψηφίστηκε η υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για την κύρια κατοικία που μισθώνουν εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία που μισθώνουν τα τέκνα τους. Επίσης θεσμοθετήθηκε ότι τον Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν αυτά τα ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους θα τους καταβάλλεται άμεσα και απευθείας.

Επίσης είναι σε ισχύ η συνέχιση της αναστολής πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων και η κάλυψη μέρους των δόσεων από το πρόγραμμα Γέφυρα, με τις τράπεζες να έχουν ξεκινήσει και προαφαιρούν το ποσό που αναλογεί στην κρατική επιδότηση του δανείου.

Δόθηκε επίσης απάντηση και στο θέμα των επιταγών με αναστολή κατά 75 ημέρες σε όσες λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία. Ως πληγείσες επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2020 μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, αξιόγραφα από τις εν λόγω επιχειρήσεις, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα, από την 6η Νοεμβρίου έως τη δημοσίευση του νόμου, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Η διάταξη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ χθες βράδυ.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε και την έναρξη του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής με προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ από τα οποία το 50% θα είναι επιδότηση.