Στην υπηρεσία τραπεζών και funds τίθεται η τεχνητή νοημοσύνη, διευκολύνοντας τις μεν πρώτες να επισπεύσουν τις πωλήσεις κόκκινων δανείων, «τσιμπώντας», παράλληλα, το τίμημα, τα δε δεύτερα να πετύχουν υψηλότερες αποδόσεις.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της 8G Capital Partners Ltd και πρόεδρο της ULI Ελλάδας και Κύπρου, κ. Τάσο Κοτζαναστάση, ο οποίος προχώρησε τις αμέσως προηγούμενες ημέρες σε συμφωνία με τη βρετανική Leverton για την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ άλλων, και στην ελληνική αγορά των NPLs, τόσο η αγοραπωλησία όσο και η διαχείριση χαρτοφυλακίων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων εμπερικλείει την ανάλυση και εξαγωγή στοιχείων από χιλιάδες έγγραφα.

«Αυτά μπορεί να είναι δανειακές συμβάσεις, έγγραφα εξασφαλίσεων, δικαστικές αποφάσεις, τίτλοι ιδιοκτησίας, συμβολαιογραφικές πράξεις, πολεοδομικές άδειες και πολλά άλλα», επισημαίνει χαρακτηριστικά στον «Ελεύθερο Τύπο» και συνεχίζει: «Η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα μας επιτρέπει να εξαγάγουμε τα στοιχεία πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτό μεταφράζεται και σε υψηλότερη τιμή για τον πωλητή, αλλά και σε μεγαλύτερες αποδόσεις για τον διαχειριστή».

Συμφωνία

Στο πλαίσιο αυτό, η 8G Capital Partners Ltd, με γραφεία σε Λονδίνο, Λευκωσία και Χονγκ Κονγκ, έδωσε τα «χέρια» με τη Leverton και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με «παίκτες», τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Τα κόκκινα δάνεια, άλλωστε, είναι ένα θέμα που απασχολεί – σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό – σύσσωμη την Ευρώπη. «Είμαστε σε επικοινωνία αφενός με τράπεζες που πωλούν χαρτοφυλάκια και θέλουν να δώσουν καθαρά στοιχεία στους επενδυτές και αφετέρου με επενδυτές, οι οποίοι αγόρασαν κόκκινα χαρτοφυλάκια και πρέπει να εξακριβώσουν άμεσα τι ακριβώς περιέχουν, σε Ελλάδα, Κύπρο, Ουκρανία και Τουρκία», καταλήγει ο κ. Κοτζαναστάσης. «Είχαμε εξετάσει το ενδεχόμενο εισόδου στην επίμαχη αγορά και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα έχουμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε την τεχνολογία μας και στο κομμάτι των κόκκινων δανείων», τονίζει από την πλευρά του ο επικεφαλής πωλήσεων της Leverton, κ. Richard Belgrave.

Υψηλοί στόχοι

Την πρόθεσή τους να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια σε επίπεδα πέριξ του 20% την τριετία 2019 – 2021 από 58% τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο εξέφρασαν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στη… μεταμνημονιακή συνάντησή τους με τους θεσμούς. Προς αυτή την κατεύθυνση τα ιδρύματα πατούν… γκάζι τόσο στους πλειστηριασμούς όσο και στις πωλήσεις. Υπενθυμίζεται ότι έως τα τέλη του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση τριών πακέτων. Πρόκειται για τα εξής:
* Mercury (Alpha Bank), αξίας δύο δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει καταναλωτικά δάνεια, χρέη από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις, τα οποία έχουν παύσει να εξυπηρετούνται για περισσότερo από μία διετία.

* Jupiter (Alpha Bank), που αφορά σε «κόκκινα» δάνεια περίπου 500 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ονομαστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί 1.700 ακινήτων, αλλά και ακίνητα, τα οποία έχουν περιέλθει στην τράπεζα, ανακτήσιμης αξίας περίπου 54 εκατ. ευρώ.

* Zenith (Eurobank), αξίας δύο δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει περισσότερα από 181.000 καταναλωτικά δάνεια, με τη μέση οφειλή στα 6.000 ευρώ και τη μέση διάρκεια καθυστέρησης στα οκτώ χρόνια.

Στο μεταξύ, σε τιτλοποιήσεις στεγαστικών κόκκινων δανείων, συνολικού ύψους άνω των πέντε δισ. ευρώ, προτίθενται να προχωρήσουν οι τράπεζες, αποδεσμεύοντας μεγάλο μέρος των κεφαλαίων, που παρέμεναν «κλειδωμένα» για την κάλυψη των κινδύνων. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, έχουν τη δυνατότητα να «επανασυσκευάζουν» τα δάνεια, που διακρατούν, μετατρέποντάς τα σε τίτλους, οι οποίοι δύνανται να πωληθούν σε επενδυτές.

Την πρώτη ανάλογη κίνηση ανακοίνωσε ήδη η διοίκηση της Eurobank, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου. Πιο αναλυτικά, η τράπεζα προτίθεται έως το τέλος του έτους να τιτλοποιήσει κόκκινα στεγαστικά, αξίας δύο δισ. ευρώ.