«Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, επιβεβαιώνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει με την ίδια αναποτελεσματική και βαθιά άδικη οικονομική συνταγή, παρά το γεγονός ότι αυτή επιβαρύνει καθημερινά και δυσανάλογα τον οικογενειακό προϋπολογισμό των μικρομεσαίων και ευάλωτων νοικοκυριών», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «μέσα από μακροοικονομικές και δημοσιονομικές ακροβασίες που προβλέπουν ότι η Γενική Κυβέρνηση θα διανύσει μια δημοσιονομική απόσταση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρωτογενές έλλειμμα του -1,7% το 2022 σε πρωτογενές πλεόνασμα +0,7% το 2023, με ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 μόλις 2,1%, σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης 5,3% που προβλέπεται για φέτος».

Επικρίνει την κυβέρνηση πως υποτιμά την εξέλιξη του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις του, ενώ υποτιμά και την επίπτωση από την αύξηση των επιτοκίων, κινδύνους που επισημαίνει και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ενώ προσθέτει ότι «το κυβερνητικό επιτελείο, παρά την τεράστια δημοσιονομική επέκταση που πραγματοποίησε χωρίς σοβαρά κριτήρια, έχει μείνει πλέον από «καύσιμα», αφήνοντας σχεδόν απροστάτευτους τους πολίτες το 2023».

Επίσης θεωρεί ότι θα συνεχιστεί η άδικη φορολογική πολιτική, γεγονός που αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και τονίζει ότι «οι πόροι του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης χρησιμοποιούνται σαν καθρεφτάκια για ιθαγενείς».

«Οσο αφορά την αξιολόγηση της ακρίβειας και της σοβαρότητας των προβλέψεων του Προσχεδίου Προϋπολογισμού 2023 δεν χρειάζεται παρά να θυμίσουμε τις τεράστιες αποκλίσεις του περσινού προσχεδίου του κ. Σταϊκούρα από τον τελικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε αλλά και από την έως σήμερα εκτέλεση του», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.