Δριμεία κριτική στη κυβέρνηση άσκησε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για την αύξηση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο. Ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών του κόμματος αναφέρει πως από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Σεπτεμβρίου 2022, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021 προέκυψε αύξηση 12%. «Τέτοια 12μηνη αύξηση σημειώθηκε ξανά τον περασμένο Ιούνιο και την τελευταία φορά πριν από αυτό τον Δεκέμβριο του 1993!», επισημαίνει.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζουν ότι η αύξηση του πληθωρισμού επιμένει σε υψηλά τριακονταετίας και πιθανότατα θα διαψεύσει τα υπεραισιόδοξα σενάρια του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2022 και 2023, επικαλούμενα περί αυτού την ΕΚΤ η οποία ήδη πριν λίγες εβδομάδες αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το 2023 από το 3% που υιοθετεί το Προσχέδιο σε 5,5%.

Ο τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστηρίζει επίσης ότι «κατά πάσα πιθανότητα το ταβάνι του πληθωρισμού να είναι πολύ πιο ψηλά από τα ανώτατα επίπεδα που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο αν συνεχιστούν οι αυξητικές τάσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου».

Κατηγορεί δε την κυβέρνηση πως συνεχίζει να αγνοεί διαρθρωτικές αλλαγές, που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας, τη στοχευμένη μείωση των φόρων κατανάλωσης και τους σοβαρούς ελέγχους καθώς και τη φορολόγηση των υπερκερδών του ενεργειακού κλάδου αποδείχθηκε «όνειρο θερινής νυκτός».

«Αν δεν υιοθετηθούν οι προτάσεις μας, κινδυνεύει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας εκτός από πληθωρισμό έτους 1993, σύντομα να επιστρέψει και σε αγοραστική δύναμη επιπέδου 1993», τονίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.