Ως έσχατη λύση χαρακτήρισε την ρίψη χημικών στους διαδηλωτές στα επεισόδια του Σαββάτου, η Κατερίνα Παπακώστα παρέχοντας έτσι πλήρη κάλυψη για την αλόγιστη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ενώ για τις εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου είπε: «Φανταστείτε να καιγόταν το Βελλίδειο ποια θα ήταν η εικόνα».
Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι το ΕΚΑΒ δέχθηκε περισσότερες από 60 κλήσεις για την παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.

Ωστόσο, η κ. Παπακώστα χαρακτήρισε ως έσχατη λύση την ρίψη χημικών στους διαδηλωτές, λέγοντας ότι η εικόνα θα ήταν πολύ χειρότερη αν «καιγόταν το Βελλίδειο».

«Αυτή η εικόνα που είπατε μας στεναχώρησε όλους, αναμφίβολα» είπε συγκεκριμένα η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ερωτηθείσα από το Seleo.gr αν η εικόνα της χώρας διασύρθηκε διεθνώς από τις εικόνες των επεισοδίων αλλά ακόμα από τους επισκέπτες της 83ης ΔΕΘ που έκλαιγαν μέσα στα περίπτερα από τα δακρυγόνα.

Όπως είπε η ίδια ωστόσο, «φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν βλέπατε να καίγεται το Βελλίδειο ή αν βλέπατε συγκρούσεις με θύματα ή αν βλέπατε με εργαλεία ειδικά να βανδαλίζουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία, η εικόνα πως θα ήταν. Άρα στη στάθμευση των αγαθών και στη στάθμευση τι είναι λιγότερο κακό, επιλέχθηκε ως εσχάτη επιλογή, διότι προφανώς υπήρχαν ακραίοι. Σταθμίστηκαν όλα αυτά τα αγαθά και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με την κ. Παπακώστα, η ρίψη χημικών ήταν η εσχάτη λύση και είχε δοθεί με οδηγία, να προστατευτεί η διεθνής εικόνα της πόλης, να προστατευτεί η δημόσια περιουσία και να αναχαιτιστούν οι ζημιές σε περιουσίες πολιτών αλλά και να προστατευτεί η ασφάλεια των επισκεπτών και των ειρηνικά διατελούντων.