Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με τη λειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του που «δεν απηχούν την αλήθεια και προφανώς είναι υποβολιμαία» δίνει η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νοσοκομείο, στο πλαίσιο της πανδημίας Covid-19 η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) του, «με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τον ευαίσθητο παιδικό πληθυσμό» κι έπειτα από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, λειτουργεί ως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid-19 για όλα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά νεογνών, παιδιών και εφήβων με Covid-19.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

1. Στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) του ΓΝΠΑ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τον ευαίσθητο παιδικό πληθυσμό και έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, λειτουργεί ως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας COVID-19 για όλα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά νεογνών, παιδιών και εφήβων με COVID-19.
2. Όλα τα έκτακτα, επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, καθώς και τακτικά όμοια της καρδιοχειρουργικής λίστας του Νοσοκομείου, από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019 (χρόνος από τον οποίο πραγματοποιούντο εργασίες στο πλαίσιο μεγάλης δωρεάς για την ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό των Παιδιατρικών Νοσοκομείων) και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντιμετωπίζονται από το πρωτοπόρο σε αντιμετώπιση καρδιοπαθειών Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) στα πλαίσια της πολυετούς (από το 2010) μεταξύ των νοσοκομείων διεπιστημονικής συνεργασίας.
3. Τα τακτικά περιστατικά της καρδιοχειρουργικής λίστας του Νοσοκομείου, εξετάζονται από ομάδα ιατρών του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και αυτά για τα οποία απαιτείται αντιμετώπιση, προγραμματίζονται άμεσα.
4. Ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο 2019, έως σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί (32) περιστατικά παιδιών με καρδιοπάθειες στο ΩΚΚ, προερχόμενα από τα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Π & Α Κυριακού»
5. Σήμερα, ο Κατάλογος (Λίστα) καταγραφής περιστατικών, ανέρχεται σε (19), για τα οποία ο προγραμματισμός καταγράφεται ως ακολούθως:
α. 8 περιστατικά έχουν αξιολογηθεί και προγραμματισθεί χειρουργικά έως τέλος Ιουλίου 2020.
β. 5 περιστατικά, προς καρδιακό καθετηριασμό (ειδική εξέταση) και περαιτέρω επαναξιολόγηση, εντός του Ιουνίου 2020.
γ. 6 περιστατικά, τα οποία ΔΕΝ χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και θα επανεκτιμηθούν κατά τον χρόνο που ορίζουν τα Ιατρικά Πρωτόκολλα ανά περίπτωση.
6. Έτερα εκκρεμή περιστατικά ή «Λίστα» αναμονής παίδων με συγγενείς καρδιοπάθειες ΔΕΝ υφίστανται, και τα σχετικά δημοσιεύματα δεν απηχούν την αλήθεια και προφανώς είναι υποβολιμαία.
7. Πλέον αυτών, τονίζεται ότι η αντιμετώπιση των περιστατικών που παραπέμπονται από το ΓΝΠΑ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» προς το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους γονείς των παίδων ασθενών.