Την κατάθεση στη Βουλή των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οπως είπε ο κ. Πέτσας οι συμφωνίες κατατίθενται σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές και στόχος είναι να κυρωθούν στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τετάρτη 26 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα η Επιτροπή Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου προχώρησε στην έγκριση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας. Οπως αναφέρεται στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η συμφωνία συμβαδίζει τόσο με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου όσο και με το διεθνές δίκαιο.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη χθεσινή σύνοδο κορυφής, μέσω τηλεδιάσκεψης, σημειώνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε στους ομολόγους του πως η ΕΕ δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για την αντιμετώπιση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τα περιστατικά στην Αν. Μεσόγειο και επεσήμανε πως δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με τη γειτονική χώρας, όσο υπάρχει ένταση, και μόνο για τη μία διαφορά που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.