«Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να αφήσουμε τη Βουλή να κάνει τη δουλειά της και η κυβέρνηση να κάνει τη δική της. Στη Βουλή ανοίχθηκε, χθες, ο φάκελος και έλαβαν γνώση τα πολιτικά κόμματα. Φαίνεται να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τον κ. Παπαγγελόπουλο και γι’ αυτό η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης», δήλωσε για την υπόθεση Novartis ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Real Fm.

Ο κ. Πέτσας είπε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει η πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής και την εβδομάδα από 30 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.

«Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχουμε στη διάθεσή μας στοιχεία που να διαμορφώνουν την ίδια εικόνα που έχουμε για τον κ. Παπαγγελόπουλο και για τον κ. Τσίπρα. Και γι’ αυτό επιλέγουμε να προχωρήσουμε εκεί που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, δηλαδή, στον κ. Παπαγγελόπουλο», πρόσθεσε.

Επιπλέον, τόνισε ότι δεν θα προτρέξει να πει τι θα κάνει η Βουλή κατά τη συζήτηση. Ανέφερε ότι υπάρχουν τα εξής τρία ενδεχόμενα: Να δει το θέμα και να αποφασίσει να το επιστρέψει αμέσως στη Δικαιοσύνη, να διεξαχθεί έρευνα και μετά να αποφασίσει η Βουλή εάν είναι αρμοδιότητα δική της ή αν πρέπει να γυρίσει στη Δικαιοσύνη, και το τρίο, να αποφασίσει, μετά την εξέταση των στοιχείων, ότι είναι δικό της θέμα και να προχωρήσει μέχρι τέλους. «Θυμίζω ότι η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα. Μπορεί να κάνει οτιδήποτε κρίνει για να διαμορφώσει άποψη», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως «θέλουμε να δείξουμε μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει στην καρδιά της Ευρώπης και έχει άποψη για όλα τα μεγάλα ζητήματα».

«Ο στόχος», όπως εξήγησε, «είναι να αναδείξουμε το οικονομικό, το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, που δείχνει ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και να βάλουμε την Ελλάδα ξανά στη διεθνή σκηνή με τον τρόπο που της αρμόζει».

 Τι δείχνει η δικογραφία και τι λέει ο Παπαγγελόπουλος

Για «απόπειρα εκδικητικής πολιτικής δίωξης» και «ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχείου στη δικογραφία σε βάρος μου και σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα» κάνει λόγο σε γραπτή δήλωσή του ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με αφορμή την αποστολή της δικογραφίας για τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis στη Βουλή.

Η δήλωση του Δ. Παπαγγελόπουλου έχει ως εξής:

«Μετά από μία σύντομη ανάγνωση των κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας ανεπιφύλακτα δηλώνω:

Πρόκειται για μία πρωτοφανή απόπειρα εκδικητικής πολιτικής δίωξης. Η ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχείου στη δικογραφία σε βάρος μου και σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα μετατρέπουν την αθλιότητα σε γελοιότητα. Με παρανοϊκά μυθεύματα και παράνομες πράξεις προσπαθούν να συσκοτίσουν την αλήθεια, να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό και να συγκαλύψουν βαρύτατες ευθύνες που αφορούν όχι μόνο το σκάνδαλο της NOVARTIS αλλά και τη διερεύνησή του.

Θα είναι άξιοι συγχαρητηρίων όσοι καταφέρουν να συντάξουν κατηγορητήριο σε βάρος μου με τα αστεία παρανοϊκά μυθεύματα της δικογραφίας.

Όμως τα ψέματα τελείωσαν. Όποια διαδικασία και αν μεθοδεύσουν σε βάρος μου η αλήθεια θα αποκαλυφθεί. Και στη Δικαιοσύνη και στον ελληνικό λαό. Έφθασε η ώρα να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί συνωμότες και σκευωροί που ταλαιπωρούν για πολλά χρόνια και πληγώνουν βάναυσα το κόμμα τους και τη Δικαιοσύνη. Για πρώτη φορά, ελπίζω και τελευταία, είμαι αναγκασμένος να συμφωνήσω με τον κύριο Σαμαρά. Θα πάμε μέχρι το τέλος».

Τι δείχνει η δικογραφία και η στάση που θα τηρήσει η ΝΔ

Νομικό κλοιό για τους χειρισμούς του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δημιουργούν τα στοιχεία της δικογραφίας για την σκευωρία Novartis που διαβιβάστηκε στην Βουλή.

Οι λεπτομερείς καταγγελίες του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη των ερευνών για την υπόθεση Novartis Ιωάννη Αγγελή περιγράφουν αναλυτικά τον μηχανισμό που έστησε ο περίφημος «Ρασπούτιν» προκειμένου να χειραγωγήσει συγκεκριμένα στελέχη της Δικαιοσύνης μεταξύ των οποίων και η αρμόδια για θέματα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και να στήσει διώξεις κατά των πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των επίμαχων αποσπασμάτων της κατάθεσης Αγγελή που περιλαμβάνεται στην δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στην Βουλή είναι και τα εξής:

– «Η κυρία Ξένη Δημητρίου γνωρίζει ποιος είναι ο Ρασπούτιν και μου είχε γνωστοποιήσει το όνομά του»
– «Η κυρία Τουλουπάκη ήρθε για fast track διώξεις χωρίς την τήρηση δικονομικών κανόνων»
– Η κυρία Δημητρίου μου είχε πει ότι ο Ρασπούτιν επικοινωνούσε με την κυρία Τουλουπάκη μέσω τρίτου προσώπου (σ.σ. αναφέρει έναν εισαγγελέα πρωτοδικών)»
– «Στην εισαγγελία πρωτοδικών ο Ρασπούτιν ειχε την δική του ομάδα»

Στο ερώτημα του εισαγγελέα «ποιος είναι αυτός ο περίφημος Ρασπούτιν;» ο κ. Αγγελής απαντά:

– «Μέλος της κυβέρνησης (σ.σ. της προηγούμενης) που είχε την δυνατότητα να διορίζει παιδιά και νύφες ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης και ενδεχομένως ατόμων της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου»

– «Η κυρία Δημητρίου με διαβεβαίωσε ότι ο Ρασπούτιν είναι μέλος της κυβέρνησης»
– «Κάθε εντολή που έδινα στην Τουλουπάκη για να εκτελεστεί θα έπρεπε να τελεί υπο την έγκριση αυτής της ανώτερης δύναμης που λέγεται Ρασπούτιν
– «Στην Βιέννη κατάλαβα ότι η δίωξη ήταν στοχοποιημένη και προαποφασισμένη στα πρόσωπα των κ.κ. Αν. Λοβέρδου, Μ. Σαλμά και Αδ. Γεωργιάδη.

Διεργασίες στη ΝΔ για την προανακριτική Novartis

Τα επόμενα βήματα για τον χειρισμό της υπόθεσης Novartis, μετά την απόφαση για Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, που αφορά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εξετάζουν στη Νέα Δημοκρατία.

Τα ενδεχόμενα είναι δύο. Ή θα αποφανθεί η επιτροπή ότι δεν είναι αρμόδια για να εξετάσει την υπόθεση και αυτή θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη που θα αναλάβει να εξετάσει τις ευθύνες Παπαγγελόπουλου για όσα αναφέρουν στις καταθέσεις τους Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ιωάννης Αγγελής ή θα προχωρήσει στη νομική τους αξιολόγηση με την έκδοση σχετικού πορίσματος προς την Ολομέλεια της Βουλής, που μπορεί να φτάσει μέχρι το ειδικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του, ένα ισχυρό σενάριο που επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου και το οποίο αντανακλά και την πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κοινοβουλευτική έρευνα για την υπόθεση να έχει ολοκληρωθεί πολύ σύντομα έτσι ώστε το πόρισμα που θα εξαχθεί να αποτελεί οδηγό και για τις περαιτέρω διαδικασίες.

Σε περίπτωση που η σχετική έρευνα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν οδηγήσει σε κάνενα απτό συμπέρασμα, τότε ο φάκελος θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, κάτι που είχε συμβεί και στην περίπτωση του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Σε αυτό το σενάριο την σκυτάλη εν συνεχελια η τακτική Δικαιοσύνη η οποία και θα εξετάσει τον κ. Παπαγγελόπουλο ως φυσικό πρόσωπο που δεν θα καλύπτεται από κοινοβουλευτική ασυλία.