«Σε μια πορεία ο μόνος που θα γιορτάσει είναι ο κορωνοϊός», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην πολιτική ένταση που προκλήθηκε με αφορμή την απαγόρευση των διαδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ξεκαθάρισε ότι «συγκεντρώσεις τη στιγμή που υπάρχει lockdown δεν επιτρέπονται» και αναφέρθηκε στην πρόσκληση που απήθυνε ο πρωθυπουργός προς τα κόμματα.

Αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εισαγωγική του τοποθέτηση μίλησε για:

Α. Για τα σχολεία

Όπως γνωρίζετε έχει ήδη ανασταλεί, από σήμερα και για δύο εβδομάδες, η δια ζώσης λειτουργία των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, καθώς και των  παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα. Είναι, όμως, απολύτως σαφές ότι η αναστολή δεν βασίστηκε στο επιδημιολογικό φορτίο των σχολικών μονάδων το οποίο εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό.

Το πρόβλημα -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- δεν είναι  η μετάδοση στο σχολικό περιβάλλον, αλλά η έντονη κινητικότητα που προκαλείται από γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς και από  δασκάλους και διοικητικό προσωπικό. Σε αυτήν ακριβώς τη διαπίστωση βασίστηκε και σχετική εισήγηση της Επιτροπής των επιδημιολογών. Είναι περισσότερα από 650.000 παιδιά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και γίνονται αντίστοιχες μετακινήσεις των συνοδών τους. Αιτία λοιπόν της απόφασης είναι η κινητικότητα μέρους του πληθυσμού και στόχος ο περιορισμός της.

Για τη διατήρηση της επαφής των παιδιών με την εκπαιδευτική διαδικασία, άρχισαν από σήμερα το πρωί να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για τους μαθητές του δημοτικού. Πρόκειται για μια δοκιμασμένη, επιτυχημένη πρακτική που είχε υιοθετηθεί και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Από την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου θα ξεκινήσει για τη βαθμίδα αυτή και η τηλεκπαίδευση. Θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται  από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα δημοτικά, και από τις 2 έως τις 4:20 μμ για τα νηπιαγωγεία.

Σημειώνεται ότι από σήμερα Δευτέρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών, μπορούν να εργάζονται είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25%, είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους, είτε να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, η διοίκηση κάθε δημόσιας υπηρεσίας είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, είτε θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, είτε θα κάνουν χρήση άδειας.

Στις επόμενες δύσκολες μέρες, καλείται  και η  Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στη στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων. Το προσωπικό που εργάζεται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί σε κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες. Ιδίως, μάλιστα για την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που στηρίζει συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας και όσους άλλους έχουν ανάγκη.

Β. Εντατικοί έλεγχοι τήρησης των μέτρων.

Η τήρηση των μέτρων αποτελεί κοινή υποχρέωση και εξαιρέσεις δεν δικαιολογούνται. Για τον σκοπό αυτό έχουν ενταθεί -και θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς- οι έλεγχοι για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων. Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) έκαναν το τριήμερο από την Παρασκευή έως και την Κυριακή συνολικά 195.000 ελέγχους και κατέγραψαν 6.279 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 536.700 ευρώ και αναστολή λειτουργίας σε 2 καταστήματα για μη τήρηση των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Γ. Για το Σύστημα Υγείας και το εμβόλιο

Παρά την σχετικά καλύτερη θέση της Ελλάδας έναντι των περισσοτέρων άλλων ευρωπαϊκών κρατών, καταγράφεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και δυστυχώς θανάτων. Κινούμαστε σε δύο επίπεδα:

Το πρώτο είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας για να αντέξει το δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή είναι σε λειτουργία 1.170 κρεβάτια Μ.Ε.Θ., έναντι των 557 που είχε αφήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Από αυτά, τα μισά περίπου είναι Μ.Ε.Θ. για COVID περιστατικά. Έχουμε ήδη προβεί σε περισσότερες από 7.000 προσλήψεις και προχωράμε σε έκτακτη αξιοποίηση ιατρικού προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες οι κλίνες στις  Μ.Ε.Θ. ανέρχονταν σε 930, εκ των οποίων οι 229 διατίθεντο για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19. Τη στιγμή αυτή, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει τον σχεδιασμό για αύξηση των κλινών Μ.Ε.Θ.-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Το δεύτερο είναι ο άμεσος περιορισμός της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα. Τόσο γιατί το νέο κύμα είναι πολύ πιο σφοδρό από το πρώτο, όσο και γιατί υπάρχει κόπωση όλων μετά από 8,5 μήνες πολέμου απέναντι σε αυτόν τον αόρατο εχθρό. Οι επόμενες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες στη μάχη μας με τον κορονοϊό. Και χρειάζεται να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στον στόχο μας.

Με την βοήθεια της επιστήμης, είμαστε κοντά στο εμβόλιο. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να δούμε μέσα από την καταχνιά της πανδημίας, την κορυφή του βουνού στο οποίο  ανεβαίνουμε τόσους μήνες. Ας μην χαλαρώσουμε για να μην κυλήσουμε πίσω. Η χώρα μας -με τις προαγορές που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- εξασφάλισε 25 εκ. δόσεις και προχωρά στον σχεδιασμό του εμβολιασμού, εντάσσοντας στις πρώτες φάσεις το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες.

Αύριο στις 14:00 στο Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις επιστημονικές εξελίξεις ανάπτυξης των εμβολίων Covid-19 και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας, όπως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προμηθευτεί μέσω κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού τα εμβόλια. Θα παρουσιαστεί επίσης και θα συζητηθεί το σχέδιο του εμβολιασμού του πληθυσμού.

Δ. Για το Πολυτεχνείο

Στις δύσκολες αυτές ώρες, είναι αυτονόητο πως οφείλουμε να τιμήσουμε την αυριανή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με έναν διαφορετικό τρόπο. Όπως διαφορετικά γιορτάσαμε το Πάσχα και όπως διαφορετικά -χωρίς παρελάσεις- τιμήσαμε την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, έτσι διαφορετικά θα τιμήσουμε και αυτή τη σημαντική για τη Δημοκρατία μας επέτειο. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  απηύθυνε σχετική έκκληση από το βήμα της Βουλής και οι Υπουργοί Επικρατείας και Προστασίας του Πολίτη Γ. Γεραπετρίτης και Μ. Χρυσοχοΐδης, επικοινώνησαν με τα πολιτικά κόμματα για να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί.

Συγκεντρώσεις και πορείες -την ώρα που ισχύει γενικό lockdown- δεν επιτρέπονται. Θα έδιναν το λάθος μήνυμα και θα προκαλούσαν ρήγμα στην ομοψυχία που είναι απαραίτητη για να τηρηθούν τα μέτρα, ώστε να βγούμε από το lockdown όπως έχει προγραμματιστεί. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καλεί τους πολίτες σε απείθεια κατά των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Και κανένας δεν μπορεί από τη μια να καλεί «σε καραντίνα» και από την άλλη να προσφέρει κάλυψη σε αντιδραστικούς αρνητές της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε. Σε μια πορεία, ο μόνος που θα γιορτάσει είναι ο κορονοϊός. Ας επιδείξουμε όλοι υπευθυνότητα στην πιο κρίσιμη ώρα της μάχης.

Όπως τόνισε σήμερα, ο Πρωθυπουργός: «Απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι. Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών. Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο. Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της Πατρίδας».

Ε. Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις.

Μετά την έκδοση νέας παράνομης Navtex για περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Τουρκία προχώρησε χθες σε νέα πρόκληση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών. Με την παρουσία του στην στρατιωτική παρέλαση που έγινε στην κατεχόμενη Λευκωσία, με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέδειξε την πραγματική διάσταση του Κυπριακού που είναι  η συνεχιζόμενη κατοχή κυπριακών εδαφών.  Και με την επίσκεψή του στο περίκλειστο και ακατοίκητο από το 1974 τμήμα των Βαρωσίων έδειξε προκλητική περιφρόνηση  στα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., καθώς και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ενέργειες αυτές συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς και θα συζητηθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο. Η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε., προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, λειτουργική και -άρα- βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου.

ΣΤ. Μέτρα στήριξης

Σε ό,τι αφορά την Οικονομία, με τις νέες πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή των Ελλήνων, απέδειξε, άλλη μια φορά, ότι νοιαζόμαστε για τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Ταυτόχρονα, απέδειξε ότι μπορούμε. Το άυλο κεφάλαιο που έχουμε χτίσει με συνέπεια και συνέχεια -η εμπιστοσύνη, δηλαδή, που έχει οικοδομηθεί σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο από τις αγορές και την επενδυτική κοινότητα προς την ελληνική οικονομία- μας δίνει τη δυνατότητα να διαθέτουμε επιπλέον κονδύλια ώστε να σταθούμε δίπλα στους πιο αδύναμους.

Η Κυβέρνηση στέκεται, όπως το έχει κάνει μέχρι σήμερα, με έμπρακτη στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερη ανάγκη. Πριν τα Χριστούγεννα, θα δοθεί ενίσχυση σε άτομα που δεν έχουν τύχει της ενίσχυσης της Πολιτείας μέσω των μέτρων για την πανδημία και βρίσκονται στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας. Πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, στο νομοσχέδιο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων πληττόμενων από το lockdown τριών εβδομάδων που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα περιλαμβάνεται τροπολογία που θα δίνει λύση στο πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών. Η τροπολογία θα προβλέπει το «πάγωμα» αποπληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες, ενώ θα ενταχθούν κι άλλες ρυθμίσεις όπως η παράταση του Φ.Π.Α. στο 6% για τις μάσκες και μετά το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη προχωράμε στην υλοποίηση του 4ου κύκλου, τις προσεχείς ημέρες, και του 5ου κύκλου, τον επόμενο μήνα, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με σημαντικά διευρυμένο πεδίο δικαιούχων. Και στους δύο κύκλους, το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί στο Κράτος, ενώ αθροιστικά θα διοχετευθούν πόροι συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Έτσι, η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα ξεπεράσει συνολικά τα 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Μαζί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, η συνολική «ένεση» ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αναμένεται να υπερβεί τα 11-12 δισ. ευρώ.