Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την προσωπική του ντροπή, καθώς και αυτήν της καθολικής Εκκλησίας, για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από Γάλλους καθολικούς κληρικούς, αφότου  η τεράστια κλίμακα του προβλήματος αποκαλύφθηκε σε μια συγκλονιστική αναφορά.

«Θέλω να εκφράσω στα θύματα τη θλίψη και τον πόνο μου για το τραύμα που έχουν υποστεί», είπε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης, εβδομαδιαίας ακρόασής του στο Βατικανό.

«Επίσης θέλω να εκφράσω  την ντροπή μου, την ντροπή μας, την ντροπή μου για την αδυναμία της Εκκλησίας να θέσει για πολύ καιρό το ζήτημα στο επίκεντρο των ανησυχιών της. Προσεύχομαι και προσευχόμαστε όλοι μαζί – σε σένα Κύριε η δόξα, σε εμάς η ντροπή. Αυτή είναι η ώρα της ντροπής».

Μια ανεξάρτητη επιτροπή αποκάλυψε την Τρίτη ότι οι Γάλλοι καθολικοί κληρικοί κακοποίησαν σεξουαλικά περίπου 216.000 ανήλικους σε διάστημα επτά δεκαετιών από το 1950, ένα «φαινόμενο τεραστίων διαστάσεων» που καλύφθηκε από ένα «πέπλο σιωπής».

Τα δυόμισι χρόνια έρευνας και η 2.500 σελίδων έκθεση της Επιτροπής προκάλεσαν οργή, την ώρα που η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο αριθμό κατηγοριών και διώξεων για κακοποίηση. Η έκθεση διαπίστωσε ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των θυμάτων ήταν αγόρια προεφηβικής ηλικίας, με ποικίλες κοινωνικές καταβολές. Οι κακοποιητές τους ήταν κυρίως ιερείς, επίσκοποι, διάκονοι και μοναχοί.

Εάν συμπεριλάβουμε τις κατηγορίες κατά κοσμικών μελών της Εκκλησίας, όπως δασκάλων σε καθολικά σχολεία, ο αριθμός των θυμάτων κακοποίησης ανεβαίνει στα 330.000, διαπιστώνεται στην έκθεση.

«Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​Καθολική Εκκλησία έδειχνε μια βαθιά και ακόμη και σκληρή αδιαφορία για τα θύματα», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Ζαν-Μαρκ Σωβ σε συνέντευξη Τύπου, όπου δημοσιοποίησε την πολυσέλιδη έκθεση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Eric de Moulins-Beaufort, πρόεδρος της Επισκοπικής Διάσκεψης της Γαλλίας (CEF), η οποία αιτήθηκε μαζί με άλλους τη διενέργεια της συγκεκριμένης έρευνας, εξέφρασε «την ντροπή και τη φρίκη» του για τα ευρήματα. «Η επιθυμία μου σήμερα είναι να ζητήσω συγχώρεση από τον καθένα σας», είπε στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Sauve είχε ήδη πει στο AFP την Κυριακή ότι υπήρχε μια αρχική εκτίμηση  για 2.900 έως 3.200 μέλη του κλήρου, που κακοποίησαν σεξουαλικά παιδιά στη Γαλλική Εκκλησία από το 1950 μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, μόνο λίγες υποθέσεις προκάλεσαν πειθαρχική δίωξη σύμφωνα με το κανονικό δίκαιο, πόσω μάλλον ποινική δίωξη.

Η επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της αφού ο Πάπας Φραγκίσκος ορκίστηκε να αντιμετωπίσει την κακοποίηση από ιερείς τον Μάιο του 2019, ζητώντας από τους ανθρώπους που γνώριζαν για τέτοιες περιπτώσεις να τις αναφέρουν σε αξιωματούχους της Εκκλησίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα σε μια δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη μέσω του εκπροσώπου του, κάνοντας αναλυτικότερα σχόλια την Τετάρτη.  Ο Πάπας προέτρεψε τους κληρικούς να συνεχίσουν να εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι τέτοιες καταστάσεις «δεν θα επαναληφθούν» και προσέφερε την υποστήριξή του στους Γάλλους ιερείς για να αντιμετωπίσουν «αυτή τη δύσκολη αλλά δίκαιη και υγιή δίκη».

Τέλος, ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας κάλεσε τους Γάλλους καθολικούς να «αναλάβουν τις ευθύνες τους για να διασφαλίσουν ότι η Εκκλησία είναι ένα ασφαλές σπίτι για όλους».