Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως θα συνεχίσει τον διάλογο με τον Πούτιν ενόσω ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το κρίνει χρήσιμο.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια προεκλογικής του περιοδείας στη Βρετάνη για τον διάλογο με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είπε: «Ο διάλογος που είχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ακόμη και πριν αποφασίσει να ξεκινήσει τον πόλεμο, δεν είναι ένας διάλογος που γίνεται για λόγους αυταρέσκειας».

«Εφόσον ο Ουκρανός πρόεδρος μου ζητά να κάνω διάλογο με τη Ρωσία και όσο η Γαλλία μπορεί να έχει ένα ρόλο που συνίσταται στην προώθηση των διαπραγματεύσεων και στην προετοιμασία της ειρήνης, θα το κάνω» συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Μακρόν υπενθύμισε ακόμη ότι το 2017 όταν το Russia Today και το Sputnik ήταν μέσα προπαγάνδας που λειτουργούσαν στη Γαλλία είχε υποστεί σκληρές επιθέσεις. «Μην ψάχνετε σε μένα να βρείτε φίλο του Πούτιν, ούτε χρηματοδοτήθηκα εγώ από την Ρωσία. Αλλού να ψάξετε» είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους, αφήνοντας σαφές υπονοούμενο για την Λεπέν.

Ερωτηθείς τέλος για το αν ενδέχεται να μεταβεί στην Ουκρανία, είπε: «Θεωρώ ότι ευθύνη μου είναι να φανώ χρήσιμος για τον ουκρανικό λαό και να προστατεύσω τις Γαλλίδες και τους Γάλλους από τον πόλεμο. Δεν θα πάω στο Κίεβο για να κάνω μια επίσκεψη χωρίς χρησιμότητα, δεν θα το κάνω. Αν μπορώ να συνεισφέρω κάτι και να έχω κάποιο θετικό αποτέλεσμα, θα το κάνω»