Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε σήμερα όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την αναχαίτιση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, σημειώνοντας ότι η πανδημία επιδεινώνεται παγκοσμίως και ακόμη δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της στην κεντρική Αμερική.

«Έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από την αρχή της πανδημίας και δεν είναι τώρα η ώρα, για οποιαδήποτε χώρα, να τραβήξει το πόδι της από το πετάλι», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Δρ. Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, τόνισε ότι τα κρούσματα στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής συνεχίζουν να αυξάνονται, ζητώντας τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας για την περιοχή αυτή.

Η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκοβ είπε στην ίδια ενημέρωση ότι απαιτείται μια «συνολική προσέγγιση» του προβλήματος για τις χώρες της Νότιας Αμερικής. «Είμαστε ακόμη μακριά από το τέλος», πρόσθεσε.

Ο Ράιν είπε ότι είναι αναγκαίο τώρα να επικεντρωθούν οι χώρες στην αποτροπή ενός δεύτερου κύματος της ασθένειας που έχει μολύνει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 400.000 από αυτούς.

Στο μεταξύ, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 235.278. Οι νεκροί έφτασαν τους 33.964. Παράλληλα, 166.584 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 234.998 και είχαν χάσει την ζωή τους 33.899 άνθρωποι ενώ 165.837 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 65 άνθρωποι και καταγράφηκαν 280 νέα κρούσματα. 747 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 283 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 4.729 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 29.718 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση: νόσησαν 83 περισσότεροι άνθρωποι. Απεβίωσαν 12 περισσότεροι ασθενείς, ενώ οι θεραπευμένοι μειώθηκαν κατά 12.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι το 70% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται και πάλι στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο. Οι αρμόδιες αρχές, όμως, επαναλαμβάνουν ότι έστω και αν παρατηρούνται κάποιες αυξομειώσεις, η γενική πορεία των κρουσμάτων, όπως και του αριθμού των νεκρών, συνεχίζει να παρουσιάζει μείωση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα της εταιρίας Euromedia Research, o δείκτης εμπιστοσύνης των πολιτών, στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε περιορίζεται στο 43,4%, ενώ στο σύνολο της κυβέρνησης στο 34,2%. Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι τα ποσοστά αυτά οφείλονται και στο ότι τα οικονομικά βοηθήματα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση της Ρώμης, σε εργαζόμενους, άνεργους και επιχειρήσεις, δεν καταβλήθηκαν αμέσως και ότι οι καθυστερήσεις αυτές προκαλούν νευρικότητα και απογοήτευση σε πολλούς Ιταλούς.

Από την άλλη πλευρά,  52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες 24 ώρες, στον χαμηλότερο έως τώρα ημερήσιο απολογισμό για τη χώρα από τις 22 Μαρτίου, την παραμονή της λήψης έκτακτων περιοριστικών μέτρων.

Συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι νεκροί από τον νέο κορονοϊό ανέρχονται στους 40.597. Τα κρούσματα φτάνουν συνολικά τα 287.399, αφού σήμερα αναφέρθηκαν άλλα 1.205.

Στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος επί δύο συνεχόμενες ημέρες.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, είπε ότι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού (R) είναι κάτω από το 1, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων θα συνεχίσει να μειώνεται. «Ο κορονοϊός υποχωρεί σε όλη τη χώρα», είπε.

Ο Χάνκοκ πρόσθεσε ότι η επιδημία τίθεται υπό έλεγχο και στους οίκους ευγηρίας και στα άλλα προνοιακά ιδρύματα για ενηλίκους, χάρη στα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ ΜΠΕ