«Γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης ενός έθνους» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στη μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σύμφωνα με όσα αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «Δεν θα διστάσουμε να δώσουμε την απάντησή μας σε όσους προσπαθούν να επιβληθούν στη νόμιμη ισχύ μας, η οποία πηγάζει από το διεθνές δίκαιο. Πιστεύουμε ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως χώρου λατρείας κατάλληλου για τον σκοπό του, κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους όλων των θρησκειών».

Επιπλέον, τόνισε ότι «ορκιζόμαστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παρέμβει στον τρόπο που προσευχόμαστε, στη σημαία μας, στην πατρίδα μας και όσο πιο κοντά στους στόχους μας ερχόμαστε, τόσο περισσότερο ευδιάκριτα γίνονται τα τζαμιά στην εικόνα αυτής της χώρας».

Τέλος, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μια ομάδα ασφαλείας 500 ατόμων θα βρίσκεται συνεχώς στην Αγία Σοφία.

Προηγουμένως σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Milliyet ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουατ Οκταϊ στο ίδιο προκλητικό ύφος δήλωσε πως: « H Τουρκία βλέπει εδώ και χρόνια ένα δεύτερο παιχνίδι, το οποίο προσπαθούν  να παίξουν μέσω των Ελλήνων, και δίνει μάχη γι’ αυτό. Όλα αυτά δείχνουν το σχέδιο να φυλακιστεί η Τουρκία στην ηπειρωτική χώρα, τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο και να αποκλειστεί από την Ανατολική Μεσόγειο. Το ίδιο και τα παιχνίδια της Κρήτης και της Κύπρου. Αν κοιτάξετε στα νησιά του Αιγαίου και  στην Κύπρο θα δείτε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται για μία φυσική διαδικασία. Το βλέπετε ως μία επιχείρηση περικύκλωσης.

Ο αφανισμός των Τούρκων μουσουλμάνων από την Κρήτη. Αν θέλουν να δουν ‘γενοκτονία’, ας κοιτάξουν στην Κρήτη. Αν θέλουν να δουν ‘γενοκτονία’ ας κοιτάξουν στην Κύπρο από το 1960 και μετά. Η Τουρκία το είδε αυτό το παιχνίδι. Αυτό που κάνει σήμερα η  Τουρκία  είναι, με την ηγεσία του Προέδρου μας, να σκίσει και να πετάξει αυτόν τον χάρτη που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει. Η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη είναι το de facto σκίσιμο και πέταγμα του χάρτη».

Ο Οκταϊ προχωράει περισσότερο τις θεωρίες της Άγκυρας και αναφέρει πως: «η γαλάζια  πατρίδα’ μας, είναι η κόκκινη γραμμή μας. Αν κοιτάξουμε στις κόκκινες γραμμές υπάρχει η Κύπρος. Αφενός  μια λύση, που δεν θα στηρίζεται στη βάση της πολιτικής και κυρίαρχης ισότητας της ‘τ/κ’ κοινότητας, και αφετέρου η δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου, που πιθανώς θα ανακαλυφθεί, αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας εκεί. Και η άσκηση μέχρι τέλους των δικαιωμάτων, που απέκτησε η Τουρκία στο πλαίσιο των συμφωνιών, που πραγματοποίησε εκεί μέσω της ‘ΤΔΒΚ’, είναι κόκκινη γραμμή μας.

Μία άλλη κόκκινη γραμμή μας είναι η συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Και η γραμμή που χαράξαμε εκεί είναι κόκκινη γραμμή μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την παραβίασή της.

Πάλι σε αυτήν την περιοχή θα υπάρξει και μία άλλη κόκκινη γραμμή. Και έχουν ξεκινήσει οι πρωτοβουλίες σχετικά με αυτή. Αυτή είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, όπως πηγάζει από τις συμφωνίες πριν από 100 χρόνια. Δηλαδή τα νησιά του Αιγαίου έχουν στρατικοποιηθεί κατά παράβαση των συμφωνιών που έχουν γίνει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτό από την Τουρκία. Γι’ αυτό θα γίνει ό,τι απαιτείται. Αυτή τη στιγμή, άλλωστε, έχουν ξεκινήσει σε αυτό το πλαίσιο στην πράξη εργασίες από νομικής άποψης για την ανάληψη νομικών πρωτοβουλιών .

Η Κρήτη είναι ένα μέρος, στο οποίο αφανίστηκε, υπέστη ‘γενοκτονία’ ο μουσουλμανικός λαός. Και εκεί, όταν κοιτάζετε, είναι ένα μέρος όπου έγιναν απόπειρες προσάρτησης στην Ελλάδα και αρκετά παράνομα παιχνίδια. Επομένως, υπάρχουν και εκεί θέματα που θα συζητήσουμε».