Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Νετανιάχου.

Το δεξιό μπλοκ του Νετανιάχου και οι υπερορθόδοξοι και ακροδεξιοί σύμμαχοί του απέσπασαν την πλειοψηφία στις εκλογές (συγκεντρώνοντας 64 έδρες από 120), επικρατώντας του πολιτικού στρατοπέδου με επικεφαλής τον κεντρώο Γιαΐρ Λαπίντ (54 έδρες). Ο πρώην πρωθυπουργός Νετανιάχου αναμένεται να λάβει εντολή την Κυριακή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

«Σας συγχαίρω για τη νίκη σας στις εκλογές και πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συνεργασία μεταξύ των (δύο) χωρών σε όλους τους τομείς, με τρόπο που θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας», έγραψε ο πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.

Ο Ερντογάν, ένθερμος υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης, έχει επικρίνει στο παρελθόν τις ισραηλινές πολιτικές που εφαρμόστηκαν υπό τις κυβερνήσεις Νετανιάχου (1996-1999 και 2009-2021) έναντι των Παλαιστινίων.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν ραγδαία το 2010 μετά την αιματηρή επίθεση ισραηλινών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, το οποίο προσπαθούσε να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Όμως λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις τουρκικές προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουνίου 2023, ο Ερντογάν εντείνει τις πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων με πολλές περιφερειακές δυνάμεις -συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων- σε αναζήτηση επενδύσεων και τουριστών.

Το Ισραήλ και η Τουρκία ανακοίνωσαν έτσι τον Αύγουστο την πλήρη αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων και την επιστροφή των πρεσβευτών στις δύο χώρες.