Σε λιγότερο από ένα μήνα -εκτός απροόπτου- και συγκεκριμένα στις 14 Οκτωβρίου μεταβαίνει στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας,για να υπογράψει την ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, επί της οποίας έχουν συνεργαστεί το τελευταίο διάστημα αντιπροσωπείες των δύο κρατών.

Αίτημα

Σχετικά με τη διμερή συμφωνία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, τόνισε πως «έχει εδώ και καιρό υποβληθεί αίτημα από την αμερικανική πλευρά να είναι πενταετούς διάρκειας, κάτι που αντιμετωπίζεται βεβαίως θετικά από την πλευρά μας, στο πλαίσιο των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, αλλά και με την προοπτική να υπάρχει μια σταθερότητα».

Πάντως διευκρίνισε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για επιμέρους ζητήματα μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών.

Κοινός στόχος

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε πως οι επαφές του Νίκου Δένδια, τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής, της οποίας «κοινός στόχος και όραμα αποτελεί πάντα η διασφάλιση της ασφάλειας, της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στα Δυτικά Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», προσθέτοντας ότι ενισχύουμε τη θέση μας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ως και με παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους.

Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, καθώς και των γερουσιαστών Μέρφι και Οσοφ, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν η ενδυνάμωση της διμερούς στρατηγικής σχέσης, καθώς και οι εξελίξεις, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, «περιοχή όπου συντελούνται σημαντικές αλλαγές-ανακατατάξεις με την υλοποίηση των Συμφωνιών του Αβραάμ, αλλά και της απειλητικής εξάπλωσης του εξτρεμισμού».