Η συνεργασία του ΜέΡΑ25 με το Εργατικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως σήμερα: Χθες ο ΓιάνηςΒαρουφάκης ήταν μαζί στο Λονδίνο με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν για τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Η στενή συνεργασία και φιλία των δύο πολιτικών αρχηγών είναι γνωστή από το 2016, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε σύμβουλος του Τζ. Κόρμπιν – κάτι που είχε αποκαλύψει ο δεύτερος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ;Islington TribunH». ;Ο Βαρουφάκης έχει ενδιαφέρον, γιατί έχει περάσει προφανώς απόόλες τις διαπραγματεύσεις (με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ)», είχε δήλωσε τότε.

Το πολιτικό ευρωπαϊκό άνοιγμα του Γιάνη Βαρουφάκη ωστόσο -με ένα κόμμα που είναι στις πρώτες προτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει ;μετασχηματισμού»- ήρθε στον απόηχο του επεισοδίου μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΜέΡΑ25 με Γάλλο αστυνομικό μέσα στο αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ, στο Παρίσι. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Σπύρος Δερβενιώτης, ο Γιάνης Βαρουφάκης έδειξε το διαβατήριό του σε αστυνομικό που το ζήτησε όταν βρήκε από τοαεροπλάνο.

Ο αστυνομικός το βρήκε εντάξει αλλά δεν έδειξε καμία βιασύνη να το επιστρέψει στον κάτοχό του. Αφού το επέστρεψε μειδιώντας, στάθηκε μπροστά του με τα χέρια στη μέση μη αφήνοντας επαρκή χώρο για να περάσει χωρίς να τον ακουμπήσει αναγκαστικά.

Με την αναπόφευκτη επαφή, ο αστυνομικός του αφαίρεσε το διαβατήριο με βία και του ζήτησενα σταθεί στον τοίχο». Εκεί ήρθαν σε έντονη λεκτική διαμάχη, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να τον εγκαλεί για τη βιαιότητα και την αγένειά του ζητώντας να έρθει στο σημείο προϊστάμενός του. Χθες ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατέθεσε μέσω Γάλλου δικηγόρου καταγγελία ότι ο αστυνομικός λειτούργησε με αυθαιρεσία και βία, με την οποία ζήτησε διοικητική έρευνα και επίσημη συγγνώμη από τη γαλλική αστυνομία. Οπως έγραψε στο twittHr ο Γ.
Βαρουφάκης, η Ε.Ε. αποδομείται καιρό τώρα. Το όνειρο της κοινής ευημερίας το δολοφόνησαν οι τρόικες. Την Ευρώπη δίχως σύνορα την εξετέλεσε η ξενοφοβία που ακολούθησε. Χθες το απόγευμα πήρα μια ιδέατης ανεγκέφαλης καταστολής που καραδοκεί εκεί που δεν την περιμένεις».